Wariacje na temat kurek. Poznaj sprawdzone przepisy

mat.prasowe
Jak wykorzystać kurki w naszej kuchni? Polecamy przygotować sos i wyjątkowe w smaku gofry.
Jak wykorzystać kurki w naszej kuchni? Polecamy przygotować sos i wyjątkowe w smaku gofry. mat.prasowe Dan Cake
Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Do najpopularniejszych bywalców obiadowych talerzy należą kurki. Z powodzeniem zasmakują również najmłodszym. Przedstawiamy dwie wariacje smaku na temat kurek.

BIAŁY KREM Z KURKAMI

Składniki (dla 2 osób):
- 100 g świeżych kurek,
- 25 g masła,
- 250 g bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 mała cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,

Przygotowanie:

Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką.

**

ŚNIADANIOWE GOFRY Z KURKAMI**

Składniki (na 2 porcje):

- 50 g świeżych kurek,
- łyżka masła,
- 4 plasterki szybki parmeńskiej,
- opakowanie gotowych gofrów
- starty parmezan,
- 100 g twarogu półtłustego,
- 10 listków bazylii,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:

Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W trakcie smażenia – w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Gofry zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze. Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.

_______________________________________________________________________________________________________
Zobacz również: Grzyby. Co warto o nich wiedzieć?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie