Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielki sukces kucharza Łukasza Konika

(pik)
Łukasz Konik przyznaje, że na konkursie w Stambule nie było łatwo. - To pierwsza tak wysokiej rangi impreza, w której brałem udział - mówi.
Łukasz Konik przyznaje, że na konkursie w Stambule nie było łatwo. - To pierwsza tak wysokiej rangi impreza, w której brałem udział - mówi. fot. Kazimierz Ligocki
Drużyna składająca się z trzech kucharzy, w skład której wchodził gorzowianin Łukasz Konik, wygrała w Stambule 9. Międzynarodowy Festiwal Gastronomiczny.

- Nie było łatwo. To pierwszy tak wysokiej rangi konkurs, w którym brałem udział. Bardzo się cieszę z tego wyniku - mówi laureat, absolwent gorzowskiego gastronomika. Polacy musieli się zmierzyć jeszcze z 11 innymi reprezentacjami. Składniki, z których trzeba było przygotować potrawy wszyscy poznali tuż przed konkursem. Każda z ekip miała do przygotowania dwie przystawki, dwa dania główne i dwa desery.

Czasu było niewiele, bo 90 minut. Rywalizacja była tak zacięta, że jury nie potrafiło wskazać zdecydowanego zwycięzcy, przyznano więc dwa srebrne medale. Obok Polaków zdobyła go też reprezentacja Turcji.

Dzięki zwycięstwu Polacy zostali zaproszeni od wzięcia udziału w innych konkursach oraz odwiedzenia restauracji m.in. do Dubaju, Emiratach Arabskich oraz USA.

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska