Porządki w ogrodzie? Tych chwastów nie wyrzucaj! Działają pozytywnie na zdrowie
Koniczyna łąkowa to pospolita roślina spotykana na łąkach i w ogrodach. Może być stosowana w celu wspomagania pracy układu pokarmowego, układu nerwowego oraz przy łagodzeniu bóli menstruacyjnych.
Kwiaty i ziele koniczyny czerwonej bogate są w: flawonoidy, barwniki antocyjanowe, kwasy fenolowe, garbniki, olejki eteryczne, kwas salicylowy, witaminę C, witaminę E, karoten, estrogeny roślinne (fitoestrogeny), izoflawony, kobalt, miedź, wapń, potas, mangan, cynk, żelazo, krzem i siarkę
Jej liście można jeść na surowo, jednak po ugotowaniu są lekkostrawne. Łodygi przed podaniem muszą być poddane obróbce termicznej.
Porządki w ogrodzie? Tych chwastów nie wyrzucaj! Działają pozytywnie na zdrowie
Tobołki polne to gatunek roślin wywodzący się z rodziny kapustowatych. Tobołki polne uważane są za chwasty, które utrudniają uprawy rolne.
Tobołki polne są roślina toksyczną. Bezpośredni kontakt ze skórą grozi rozwojem zapalenia skóry i reakcją silną alergiczną. Mimo wszystko wykazują też właściwości lecznicze. Surowcem zielnym tobołków polnych są nasiona i liście. Liście obfitują w witaminę C oraz saponiny i flawonoidy. Roślina działa moczopędne oraz wykrztuśne. W składzie rośliny znajdują się również olejki eteryczne, gorycze, magnez a także olej gorczycowy.
Z tobołków najlepiej przygotować napar.
Porządki w ogrodzie? Tych chwastów nie wyrzucaj! Działają pozytywnie na zdrowie
Tasznik pospolity to powszechnie występująca roślina uważana za dokuczliwy chwast. Ziele tasznika pospolitego wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Stosuje się go w lecznictwie jako środek przeciwwymiotny i pomagający hamować krwawienia z trudno gojących się ran.
Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak: aminy biogenne, flawonoidy, liczne aminokwasy, kwasy alifatyczne, sterole; beta-karoten; witaminy A, C, K; związki mineralne – głównie sole wapnia, potasu, siarki i fosforu; peptydy; garbniki; nietrwałe alkaloidy.
Przetwory przygotowane z tasznika pospolitego można stosować zarówno wewnętrzne i zewnętrznie. Należy je wysuszyć w temperaturze nieprzekraczającej 35-40°C. Suche ziele zaleca się przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Porządki w ogrodzie? Tych chwastów nie wyrzucaj! Działają pozytywnie na zdrowie
Skrzyp polny w Polsce jest gatunkiem bardzo popularnym. Niestety uznawany jest za uporczywy chwast. Skrzyp ma jednak wiele właściwości prozdrowotnych.
Obecnie skrzyp polny stosowany jest jako zioło moczopędne, wzmacniające, uszczelniające naczynia krwionośne oraz przyspieszające gojenie ran.
Zawiera flawonoidy, substancje mineralne, związki krzemu i krzemionkę, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, białka, azot, żelazo, mangan, kobalt, sole potasu, wapnia, fosforu oraz witamina C i kwasy organiczne.
Jest to roślina z której najczęściej robi się napar. Do wyboru mamy jeszcze: płukankę ze skrzypu na włosy, wywar ze skrzypu polnego do okładów, skrzyp polny w tabletkach, suszony skrzyp polny jako dodatek do dań i koktajlu, czy też sok ze skrzypu polnego.