reklama

Witamina A z roślinnych źródeł chroni przed złośliwym nowotworem skóry – donoszą naukowcy z Brown University

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Zaktualizowano 
Badanie z użyciem dermatoskopu pozwala lekarzowi dokładnie przyjrzeć się zmianon skórnym i jest zalecane w ramach profilaktyki raka skóry
Badanie z użyciem dermatoskopu pozwala lekarzowi dokładnie przyjrzeć się zmianon skórnym i jest zalecane w ramach profilaktyki raka skóry 123RF
Witamina A w postaci beta-karotenu i spokrewnionych z nim związków zmniejsza ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego, który należy do najczęstszych nowotworów złośliwych skóry. W najnowszych badaniach jej wysokie spożycie okazało się dobrą strategią ochrony skóry obok ogólnie zalecanego stosowania filtrów przeciwsłonecznych.

Rola witaminy A w profilaktyce chorób skóry

Witamina A jest składnikiem niezbędnym nie tylko dla zdrowia oczu, ale również skóry. Zapewnia bowiem prawidłowe różnicowanie i dojrzewania komórek nabłonka, które budują skórę, ale też m.in. wyściełają układ pokarmowy i oddechowy.

Niedobór witaminy A przyczynia się do suchości i nadmiernego rogowacenia skóry, powoduje zmniejszenie jej odporności na infekcje i utrudnia gojenie uszkodzeń. By zbadać wpływ tego składnika na zachorowalność na złośliwy nowotwór skóry, naukowcy amerykańscy przeanalizowali dane zebrane na przestrzeni ponad 25 lat w ramach badań „Nurses Health Study” z udziałem ponad 75 tys. kobiet oraz „Health Professionals Follow-Up Study”, w którym uczestniczyło ponad 48 tys. mężczyzn. Wnioski z tej analizy zostały opublikowane na łamach „Journal of the American Medical Association”.

Czytaj także

Wyższe spożycie witaminy A z roślin zmniejsza ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego skóry

Naukowcy rozpatrujący związek między spożyciem witaminy A z zachorowalnością na raka kolczystokomórkowego skóry zakwalifikowali uczestników wspomnianych badań do 5 grup na podstawie spożycia witaminy A w postaci beta-karotenu i spokrewnionych związków. Są one prekursorami tej witaminy w organizmie. Odkryto, że u osób spożywających największe ilości roślinnych źródeł witaminy A zagrożenie tym nowotworem było o 17 proc. mniejsze niż u jedzących najmniej takich produktów – przy uwzględnieniu również innych czynników, które wpływają na zagrożenie chorobą.

Rak kolczystokomórkowy (SCC, squamous cell carcinoma), nazywany też płaskonabłonkowym, to złośliwy nowotwór skóry, rozwijający się z komórek naskórka i wywodzący się zwykle ze zmian przedrakowych. Stanowi drugi najczęściej występujący rodzaj nowotworu skóry po raku podstawnokomórkowym. W przeciwieństwie do niego cechuje się jednak większą złośliwością, ponieważ szybko się rozwija i daje przerzuty przede wszystkim do węzłów chłonnych.

Ryzyko zachorowania na raka kolczystokomórkowego wzrasta wraz z wiekiem, a oprócz działania promieniowania ultrafioletowego i jonizującego zwiększa je obecność blizn, uszkodzeń i infekcji skóry, a także rogowacenie słoneczne, występujące w skórze uszkodzonej przez promieniowanie ultrafioletowe oraz starczej.

Za najskuteczniejszy sposób ochrony przed rozwojem złośliwych zmian nowotworowych skóry uznaje się stosowanie kosmetyków z wysokimi filtrami UV. Odpowiednio duże spożycie warzyw i owoców bogatych w witaminę A może tę profilaktykę uzupełnić.

Za dużo słońca? 10 najlepszych sposobów na oparzenia słoneczne!

Warzywa i owoce najbezpieczniejszym źródłem cennej witaminy A

Choć produkty roślinne nie stanowią najbogatszego źródła witaminy A, należą do tych najbezpieczniejszych. W produktach zwierzęcych i suplementach diety najczęściej występuje ona zbyt dużych ilościach, co sprzyja przyjmowaniu jej w nadmiernych ilościach. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczu, więc niemożliwa do rozcieńczenia wodą, jej nadmiar jest toksyczny.

Zbyt duża ilość witaminy A w organizmie wiąże się z występowaniem mdłości, zaburza pracę wątroby, a także prowadzi do zmniejszenia masy kostnej i nasilenia ryzyka złamań. Natomiast w ciąży może powodować przyczyniać się do powstawania wad wrodzonych u dziecka.

Witamina A pochodząca z żółtopomarańczowych i czerwonych owoców i warzyw, a także z warzyw w kolorze zielonym, występuje w nich w postaci, która w organizmie jest dopiero przekształcana do jej formy aktywnej biologicznie – retinolu, a wydajność tego procesu może się zmieniać.

Spożywanie produktów roślinnych obfitujących w witaminę A praktycznie nie skutkuje jej szkodliwym działaniem na organizm. Natomiast syntetyczne formy tego związku, stosowane w suplementach diety, mają udowodnione szkodliwe działanie, nasilając ryzyko rozwoju raka.

W przeprowadzonym badaniu różnicę robiło już spożycie 2 dużych marchewek albo średniego pieczonego batata dziennie w porównaniu z sytuacją, gdy dzienna porcja tych produktów odpowiadała małej marchewce lub 1/3 szkl. frytek z batatów. Choć było to jedynie badanie obserwacyjne, jego wyniki po raz kolejny dowodzą konieczności maksymalnego wzbogacenia diety w naturalne produkty roślinne, a warzywa i owoce w szczególności. Ilość minimalna to 500 g, natomiast optymalna dla zdrowia – co najmniej 1 kg dziennie.

Czytaj także

ZOBACZ: Zasady bezpiecznego opalania

Wideo

Materiał oryginalny: Witamina A z roślinnych źródeł chroni przed złośliwym nowotworem skóry – donoszą naukowcy z Brown University - Strona Zdrowia

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Ty, który szukasz pożyczki pieniężnej. Jesteś właścicielem firmy, prywatnym inwestorem, a nawet kimś, kto potrzebuje szybkiego finansowania w danej sytuacji. Oto okazja, aby pożyczyć pieniądze online w 48 godzin Oferuję ci pożyczkę od 5000 euro do 300.000 euro do 2.000.000 euro. Oto mój e-mail : diegozumerle71@gmail.com

S
Sylwia

Cerę jak i cały organizm najlepiej odżywiać od środka. Dlatego na cerę piję soki z selera, marchwi, buraka i rzeżuchy wg. przepisu https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Efekty widać już po krótkim czasie. Ważny jest też stan emocjonalny, bo stres niszczy wszystko. Na skórę od zewnątrz polecam aloes.

h
haniaaa

historia walki z rakiem mojej kolezanki . W lutym 2018 roku po 2 miesiącach leczenia przeziębienia dowiedziała się, że to nie jest przeziębienie, a Chłoniak Hodgkina (ziarnica złośliwa) stadium IVb.Leczenie chemioterapią ABVD zaczęła na początku maju . Niestety nie dała żadnej poprawy. Po 5 kursach okazało się że guz który zaatakował jej płuca z 17 cm urósł do 19 cm. W październiku postanowiła leczenie wesprzeć olejem z konopi CBD essenz 5 % decarboxyled sprawdzone źródło gdzie można kupić oryginalny www.konopiafarmacja.pl na chwilę obecną jest znaczna poprawa (guz zmalał do niecałych 9 cm), jednakże względu na to, że poprzednia chemioterapia nie dawała rezultatów czeka ją też autoprzeszczep szpiku, co nie zmienia faktu , że ekstrakt spowodował zmniejszenie guza, samopoczucie kolezanki jest o niebo lepsze i ma większy apetyt . walczcie o siebie nie podawajcie się i znajdźcie sposób aby wygrać z tą chorobą !! życze powodzenia !!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3