MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wpisz się do książki kulinarnej!

Redakcja
fot. DiGiTouch
Dziś nagradzamy Joannę Żabę z Żagania za przepisy na ciasta. Słodkości! W nagrodę autorka otrzyma książkę kulinarną "365 obiadów".

Nasza Czytelniczka wykorzystała przepisy Marzeny Kondej ze Świebodzina, które publikowaliśmy w ub. tygodniu! Bardzo chwaliła sobie Rafaello, ale w przepisie na kudłacz zauważyła brak trzech produktów w składnikach. Dziękujemy za uwagę i dziś powtarzamy ten przepis.

Zbliża się czas truskawek, trwa sezon na grilla. To wyśmienite okazje, aby pokucharzyć. Serdecznie Was zapraszamy do nadsyłania przepisów. Będziemy je zbierać przez kilka miesięcy i potem wydamy książkę kulinarną!

Ciasto z czerwonym winem

Składniki na ciasto: 200 g masła, 200 g cukru, 3 jajka, 200 g mąki, Ż torebki proszku do pieczenia, 20 g kakao, 1/8 l czerwonego wina, 125 g startej na wiórki czekolady.

Na polewę: 150 gotowej ciemnej polewy czekoladowej.

Wykonanie:Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać jajka. Przesiać na duży kawałek papieru mąkę z proszkiem do pieczenia kakao i cynamonem. Na koniec wymieszać z czekoladą i zmieszać z masą maślaną i czerwonym winem. Napełnić masą natłuszczoną formę i piec w piekarniku podgrzanym do temp. 180 stopni C przez 45 min. Po upieczeniu zostawić ciasto w formie przez ok. 15 min., potem wyłożyć na kratę do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić polewę w kąpieli wodnej, według przepisu na opakowaniu, a następnie posmarować nią ciasto.

Joanna Żaba z Żagania

Kudłacz - ciasto z wiórkami kokosowymi
Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 5 dag margaryny, jajko, pół szklanki mleka, 2 łyżki miodu, łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa: ż szklanki mleka, 20 dag margaryny, 2 łyżki kakao, szklanka cukru, 2 paczki wiórek kokosowych do obtaczania ciasta.

Wykonanie: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajo, miód, mleko i mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać. Ciasto wlać na blachę i piec na złoty kolor. Po ostygnięciu pokroić w kostkę.

Polewa: Mleko, margarynę i cukier rozgrzać w garnku, dodać kakao i gotować ok. 5 min. Po ostygnięciu polewę zanurzać w niej kostki ciast i po wyciagnięciu obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Marzena Kondej ze Świebodzina

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska