Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wraca historia ze stycznia 2017 roku. W cieście była bakteria salmonelli. W wyroku są do zapłaty tysiące złotych dla zatrutych

Redakcja
Pixabay.com
Sąd Okręgowy w Gorzowie wydał wyrok na właścicielkę cukierni, w której miało być wytworzone ciasto skażone salmonellą. Kobieta ma do zapłaty 3 tys. zł grzywny i 75 tys. zł świadczeń dla poszkodowanych. Wyrok nie jest prawomocny.

Ciastem z salmonellą na początku stycznia zeszłego roku zatruło się 46 osób, z których pięć trafiło do szpitala. Do zatruć doszło w Międzyrzeczu i w Gorzowie, gdzie trafił m.in. placek orzechowy. Został zrobiony w jednej z cukierni na gorzowskich Piaskach i trafił później na stypę do Międzyrzecza oraz jednego z urzędów w Gorzowie. Jak ustalił sąd, ciasto zostało zanieczyszczone salmonellą przez pracownika cukierni, który był nosicielem bakterii.
>>>WIĘCEJ O REGIONIE>>>
Za to, że w cukierni nie została zachowana należyta ostrożność przy sprawowaniu nadzoru nad egzekwowaniem wymagań i procedur niezbędnych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności, właściciela cukierni została skazana na 3 tys. zł grzywny. Musi też zapłacić około 75 tys. zł. nawiązek, obowiązków naprawienia szkód czy zadośćuczynień dla poszkodowanych.
Wyrok nie jest prawomocny. Właścicielka cukierni już się od niego odwołała. Sprawą zajmie się sąd apelacyjny.

Więcej w papierowym wydaniu „GL” oraz na plus.gazetalubuska.pl w środę 4 kwietnia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska