Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Kremowe nadzienie z fetą uzależnia. Prosty przepis na zachwycające danie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Getty images/Nataliya Gaus/zdjęcie ilustracyjne
Szpinak, feta i suszone pomidory to idealne połączenie smaków. Prawdopodobnie dlatego tarta z tymi składnikami jest tak pyszna, że aż uzależniająca. Robi się ją bardzo łatwo: wystarczy przygotować proste kruche ciasto i farsz. Z tym przepisem na tartę ze szpinakiem poradzi sobie nawet dziecko.

W skrócie

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysł na łatwy do zrobienia obiad lub lekką kolację. Nie wymaga wiele pracy i wysiłku. Wystarczy połączyć kilka składników, by powstało pyszne, aromatyczne nadzienie. Kruche ciasto na tartę zrobisz w kilka minut. Reszta to czas potrzebny na jego schłodzenie, a potem pieczenie. Do zrobienia tarty możesz użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego szpinaku. W obu przypadkach smakuje doskonale.

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – przepis na pyszny i łatwy obiad

Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na kruche ciasto:

  • szklanka mąki,
  • żółtko jajka,
  • łyżka śmietany 18%,
  • pół kostki schłodzonego masła,
  • szczypta soli.

Na nadzienie:

  • 400 g szpinaku,
  • 100 g fety,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.

Jak przygotować tartę ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami?

  1. Zaczęłam od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam pokrojone masło i sól, zagniotłam szybko ciasto. Dodałam żółtko i śmietanę. Zagniatałam jeszcze chwilę, po czym uformowałam kulę, owinęłam folią i wstawiłam ciasto do lodówki na pół godziny.
  2. W tym czasie przygotowałam farsz. Na patelni rozgrzałam masło i poddusiłam na nim szpinak z gałką muszkatołową przez ok. 5 minut.
  3. Do szpinaku dodałam pokrojone pomidory i rozkruszoną fetę. Dusiłam 5 minut.
  4. Śmietankę 30% rozmieszałam z jajkiem, posoliłam.
  5. Formę do tarty wysmarowałam masłem.
  6. Wyjęłam ciasto z lodówki i rozwałkowałam na okrąg.
  7. Ciastem wylepiłam formę do tarty.
  8. Na ciasto wyłożyłam nadzienie ze szpinaku, fety i suszonych pomidorów.
  9. Na farsz wylałam masę śmietankowo-jajeczną.
  10. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 20 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienita tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Kremowe nadzienie z fetą uzależnia. Prosty przepis na zachwycające danie - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska