Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zasmakuj w tygodniku - pokaż siebie w kuchni!

Alicja Kucharska
Zasmakuj w naszym tygodniku
Zasmakuj w naszym tygodniku Ania Kapica
Choć jesień za oknem, a zima za pasem w kuchni naszej Czytelniczki wiosna! Już sam widok przygotowanych dań sprawia, że chce się jeść. Przebojowa w życiu - przebojowa w kuchni!

Przebojowa, uśmiechnięta i dobrze zorganizowana. Jej potrawy, to istne arcydzieła. Zgodnie z powiedzeniem, że najpierw jedzą oczy, liczymy, że nasi czytelnicy skorzystają z propozycji kulinarnej Ani Kapicy. Teoretycznie amatorki, praktycznie - profesjonalistki.
- Lubię rządzić w kuchni i sama organizować swoją pracę, uwielbiam gotować dla przyjaciół i eksperymentować, mieszać składniki i smaki - opowiada Ania.

Dynia w roli głównej. Na pozór zwykłe i nieatrakcyjne warzywo, w odpowienich rękach przeradza się w przepyszne danie. -Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania a nawet marynowania - wyjaśnia Ania. - Jedynym kontynentem, na którym nie można jej wyhodować jest Antarktyda, ale na Alasce jest to możliwe. Pamiętajmy, że bogate w wartości odżywcze warzywo jest najzdrowsze wtedy, gdy jest w pełni dojrzałe, dlatego by cieszyć się z jego właściwości, należy wybierać okazy z wyraźną i grubą warstwą miąższu. Dynia, na przekór swemu pękatemu i rubasznemu wizerunkowi, stanowi idealny składnik menu osób dbających o figurę. Nieoceniona w zdrowiej diecie.

Zasmakuj w naszym tygodniku
Zasmakuj w naszym tygodniku Ania Kapica

KREM Z DYNI Z WANILIĄ (2-4 osoby)
Składniki:
- 300 g dyni
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula szalotka
- 1/2 szklanki mleka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1/2 laski wanilii

Przygotowanie: w garnku na oliwie zeszklić cebulkę, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlać gorący bulion, włożyć laskę wanilii. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut pod przykryciem, aż dynia będzie zupełnie miękka. Przestudzić. Przed zmiksowaniem zupy wyjąć laskę wanilii. Opcjonalnie dodać mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z grzankami.

PLACKI DYNIOWE Z SEREM FETA
Składniki:
- 250 g surowej dyni (bez skóry i pestek)
- 60 - 80 g sera feta
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy
- sól

Przygotowanie: na tarce o małych oczkach zetrzeć dynię, dodać żółtka i rozdrobniony ser, doprawić solą. Białka ubić na pianę, dodać do dyni wraz z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, nakładać nieduże porcje, delikatnie rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony (aż ładnie się zarumienią).
Jeśli masa na placki jest zbyt rzadka, dodać jeszcze odrobinę mąki.Podawać z dodatkiem masła i pieprzu.

Zasmakuj w tygodniku!
Pokaż jak gotujesz w swojej kuchni.

Powyżej prezentujemy pierwszą osobę, która zdecydowała się podzielić z czytelnikami swoją wiedzą i praktyką w gotowaniu.
Chcemy, aby co tydzień na naszych łamach zagościły przepisy na zdrowe i pożywne dania. Już za pasem Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi również uczta kulinarna, na którą czekamy cały okrągły rok.
Zapraszamy nasze Czytelniczki i czytelników do nadsyłania przepisów na dania świąteczne, z których wybrane potrawy zostaną opublikowane na łamach Dzień za Dniem.
Piszcie do nas, co podajecie swoim najbliższym na stół w Wigilię, pierwszy dzień Świąt oraz na Sylwestra i w Nowy Rok. Nawet jak Wam się wydaje, że przepis jest powszechnie znany, uwierzcie, każdy, nawet popularne dania, potrafi indywidualnie zrobić z ekstra smakiem.
Odsłońcie swoje sekrety i piszcie do nas na adres [email protected]. Będziemy również losować nagrody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska