Tymczasem do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy około 60 składników pokarmowych. Zaliczamy do nich m.in. białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy i wodę.
- Fundamentalną zasadą zdrowego żywienia jest spożywanie urozmaiconych posiłków, gdyż żaden produkt spożywczy nie zawiera wszystkich niezbędnych składników pokarmowych - podkreśla dr Lucyna Kozłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Niezbędne dla naszego zdrowia składniki znajdują się w różnych proporcjach zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Dlatego tak szkodliwe są jednostronne pokarmowo diety. Prowadzić mogą do poważnych zaburzeń stanu zdrowia.
Produkty spożywcze tradycyjnie dzieli się na pięć grup: * produkty zbożowe * warzywa i owoce * mleko i przetwory mleczne * tłuszcze * mięso, jaja i produkty roślinne o wysokiej zawartości białka.
Produkty zbożowe są głównym źródłem dostarczających energii węglowodanów. Dlatego powinny stanowić podstawę każdego posiłku. Nie należy więc rezygnować z pieczywa, makaronu, kasz, ryżu. Ważne jest jednak jakie produkty zbożowe spożywamy. Powinny one być jak najmniej przetworzone, czyli zawierać ziarna z pełnego przemiału.
- Dlatego warto do swego codziennego menu włączyć chleb razowy, graham, pełnoziarnisty oraz musli - podkreśla dr Kozłowska. - Dzięki temu, poza energią, dostarczymy organizmowi innych składników odżywczych, takich jak witaminy czy błonnik, których nie znajdziemy w białym pieczywie.
Dziennie powinniśmy zjadać:
* 5 porcji produktów zbożowych
* 4 porcje warzyw
* 3 porcje owoców
* 2 porcje mleka i produktów mlecznych
* 1 porcję mięsa, roślin strączkowych lub wysokobiałkowych produktów roślinnych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?