Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zboża dają kopa

(zka)
Zdrowe produkty zbożowe to te najmniej przetworzone. Białe pieczywo warto zamienić więc na ciemne.
Zdrowe produkty zbożowe to te najmniej przetworzone. Białe pieczywo warto zamienić więc na ciemne. Fot. DigiTouch
Nie jest łatwo dobrze skomponować codzienne posiłki. Zwykle są one za mało zróżnicowane, bo bazujemy na stałych zestawach potraw.

Tymczasem do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy około 60 składników pokarmowych. Zaliczamy do nich m.in. białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy i wodę.

- Fundamentalną zasadą zdrowego żywienia jest spożywanie urozmaiconych posiłków, gdyż żaden produkt spożywczy nie zawiera wszystkich niezbędnych składników pokarmowych - podkreśla dr Lucyna Kozłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Niezbędne dla naszego zdrowia składniki znajdują się w różnych proporcjach zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Dlatego tak szkodliwe są jednostronne pokarmowo diety. Prowadzić mogą do poważnych zaburzeń stanu zdrowia.

Produkty spożywcze tradycyjnie dzieli się na pięć grup: * produkty zbożowe * warzywa i owoce * mleko i przetwory mleczne * tłuszcze * mięso, jaja i produkty roślinne o wysokiej zawartości białka.

Produkty zbożowe są głównym źródłem dostarczających energii węglowodanów. Dlatego powinny stanowić podstawę każdego posiłku. Nie należy więc rezygnować z pieczywa, makaronu, kasz, ryżu. Ważne jest jednak jakie produkty zbożowe spożywamy. Powinny one być jak najmniej przetworzone, czyli zawierać ziarna z pełnego przemiału.
- Dlatego warto do swego codziennego menu włączyć chleb razowy, graham, pełnoziarnisty oraz musli - podkreśla dr Kozłowska. - Dzięki temu, poza energią, dostarczymy organizmowi innych składników odżywczych, takich jak witaminy czy błonnik, których nie znajdziemy w białym pieczywie.
Dziennie powinniśmy zjadać:
* 5 porcji produktów zbożowych
* 4 porcje warzyw
* 3 porcje owoców
* 2 porcje mleka i produktów mlecznych
* 1 porcję mięsa, roślin strączkowych lub wysokobiałkowych produktów roślinnych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska