Konkurs zorganizowała Lubuska Izba Rolnicza. Jakim rolnikiem trzeba być, żeby znaleźć się wśród wyróżnionych? - Przede wszystkim należy wzorowo prowadzić gospodarstwo, bez względu na jego wielkość - podkreśla Władysław Piasecki, prezes Izby. - Ale to nie wszystko - dodaje zaraz. - Liczy się nie tylko to, czy rolnik dobrze produkuje, ale też czy jest dobrze postrzegany w środowisku, czy działa na rzecz sąsiadów i organizacji rolniczych. Inaczej mówiąc, to konkurs dla ludzi otwartych.
Oto laureaci konkursu ,,Lubuski Złoty Kłos 2014”:
- Piotr Bilon z Nowej Wsi w pow. międzyrzeckim. Specjalizuje się w uprawie pszenicy, żyta, pszenżyta i rzepaku.
- Norbert Brambor z Kargowej. Zajmuje się hodowlą bydła mlecznego.
- Zdzisław Janas ze Skwierzyny. W jego gospodarstwie dominuje uprawa pszenicy, jęczmienia, pszenżyta, rzepaku. Sprzedaje także siano na cele energetyczne.
- Alfred Kałużny z Węgrzynic w pow. świebodzińskim. Uprawia zboża i rośliny strączkowe.
- Dorota i Piotr Kruszynowie z Górecka w pow. strzelecko-drezdeneckim. Zajmuje się hodowlą bydła mlecznego.
- Sabina Kwiek ze wsi Stańsk w powiecie słubickim. Głównym kierunkiem produkcji jest uprawa zbóż, rzepaku oraz produkcja zwierzęca (loch i krowy).
- Marzena Lewandowska z Rzeczycy w pow. świebodzińskim . Uprawia zboża i zajmuje się produkcją żywca wieprzowego.
- Mirosława i Stanisław Myśliwcowie z w Dąbrowie k. Zielonej Góry. Prowadzą ekologiczne gospodarstwo rodzinne, w którym głównym kierunkiem produkcji jest uprawa ekologicznych zbóż.
- Grzegorz Świątek. Prowadzi gospodarstwo rolne w Bożnowie, powiat żagański. Specjalizuje się w produkcji roślinnej, sadowniczej oraz hodowli koni.
Wiesława i Piotr Trojanowscy z Otynia k. Nowej Soli. Zajmują się uprawą zbóż, rzepaku i roślin motylkowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?