Golonka z indykiem wcale nie ustępuje prezentowanej już golonce z pomarańczami czy bakłażanami. Niezwykłego aromatu dodaje jej doprawiony zielonym pieprzem sos. Ta z oliwkami też ma zagorzałych zwolenników.
A dla tych, którzy chcieliby zjeść coś bardziej lekkiego, może sałatki?
GOLONKA Z INDYKIEM
Składniki:
Przygotowanie:
1. Indycze mięso włożyć na 6 godzin do marynaty (oliwa z oliwek, tymianek, czosnek, zielony pieprz, sól morska).
2. Opalone i umyte golonki faszerować kawałeczkami indyczego mięsa i obsmażyć na złoto na oliwie.
3. Dusić w wywarze z warzyw trzy godziny.
4. Pod koniec dodać marchew i por. Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać z ziemniakami i czerwoną zasmażaną kapustą z rodzynkami.
GOLONKA Z OLIWKAMI
Składniki:
Przygotowanie:
1. Golonki umyć, opalić nad ogniem, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, odłożyć do lodówki na 24 godziny.
2. Następnie opiec je na patelni ze wszystkich stron, żeby skórka stała się chrupiąca (około 20 minut).
3. Golonki włożyć do rondla i lekko podlać wodą (nie powinny być nią przykryte).
4. Dusić 3 godziny, w połowie duszenia dodając kapary i oliwki.
5. Na 20 min. przed końcem duszenia dodać utarty drobno na tarce kawałek imbiru oraz paprykę w proszku.
6. Gotowe golonki ułożyć na półmisku, obkładając oliwkami i kaparami.
Podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą oraz chrzanem i musztardą.
SAŁATOWA ROZMAITOŚĆ
Składniki:
Przygotowanie:
1. Wziąć po kilka liści z różnych sałat, opłukać i osuszyć. Rozdrobnić.
2. Odkroić kawałek sałaty lodowej. Rozdrobnić.
3. Posiekać orzechy włoskie (niezbyt drobno).
4. Uprażyć na patelni ziarna słonecznika.
5. Dodać orzechy i słonecznik do miski z sałatami. Dorzucić listki rukoli.
6. Przyrządzić sos z oliwy, soku z cytryny, rozgniecionego ząbku czosnki, soli i pieprzu.
7. Polać nim sałatę i wymieszać.
8. Można dodać trochę pokruszonego sera feta, choć są tacy którzy uważają, że lepiej jak w potrawie dominuje smak rukoli.
BURACZKI Z FETĄ
Składniki:
Przygotowanie:
1. Dokładnie wymyte buraki ugotować w skórce, przestudzić i pokroić w plasterki lub kostkę.
2. Pokroić oliwki i posiekać czosnek.
3. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawiając solą i pieprzem. Dodać pokruszone zioła.
4. Połączyć buraki z fasolą, pokrojonymi pomidorami, oliwkami i czosnkiem.
5. Posypać pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem. Skropić przygotowanym sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?