Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Znowu te golonki, ale tym razem z sałatą

Redakcja
Ostatnio podawaliśmy dwa przepisy na golonki, przyrządzane w zielnogórskim hotelu Polan. Dziś jeszcze dwa.

Golonka z indykiem wcale nie ustępuje prezentowanej już golonce z pomarańczami czy bakłażanami. Niezwykłego aromatu dodaje jej doprawiony zielonym pieprzem sos. Ta z oliwkami też ma zagorzałych zwolenników.

A dla tych, którzy chcieliby zjeść coś bardziej lekkiego, może sałatki?

GOLONKA Z INDYKIEM

Składniki:

  • golonki bez kości
  • kawałek filetu z indyka
  • marchew
  • por
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz zielony w ziarnkach
  • tymianek
  • wywar ze świeżych warzyw.

    Przygotowanie:
    1. Indycze mięso włożyć na 6 godzin do marynaty (oliwa z oliwek, tymianek, czosnek, zielony pieprz, sól morska).
    2. Opalone i umyte golonki faszerować kawałeczkami indyczego mięsa i obsmażyć na złoto na oliwie.
    3. Dusić w wywarze z warzyw trzy godziny.
    4. Pod koniec dodać marchew i por. Doprawić do smaku przyprawami.
    Podawać z ziemniakami i czerwoną zasmażaną kapustą z rodzynkami.

    GOLONKA Z OLIWKAMI



    Składniki:
  • trzy golonki z kością
  • 30 dag oliwek
  • 30 dag kaparów
  • kawałek świeżego imbiru
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz, czosnek.

    Przygotowanie:
    1. Golonki umyć, opalić nad ogniem, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, odłożyć do lodówki na 24 godziny.
    2. Następnie opiec je na patelni ze wszystkich stron, żeby skórka stała się chrupiąca (około 20 minut).
    3. Golonki włożyć do rondla i lekko podlać wodą (nie powinny być nią przykryte).
    4. Dusić 3 godziny, w połowie duszenia dodając kapary i oliwki.
    5. Na 20 min. przed końcem duszenia dodać utarty drobno na tarce kawałek imbiru oraz paprykę w proszku.
    6. Gotowe golonki ułożyć na półmisku, obkładając oliwkami i kaparami.
    Podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą oraz chrzanem i musztardą.

    SAŁATOWA ROZMAITOŚĆ

    Składniki:
  • kilka rodzajów sałat: lodowa, masłowa, czerwona, strzępiasta
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • ziarna słonecznika
  • garść orzechów włoskich
  • cytryna
  • rukola
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • trochę sera feta, ale niekoniecznie.

    Przygotowanie:
    1. Wziąć po kilka liści z różnych sałat, opłukać i osuszyć. Rozdrobnić.
    2. Odkroić kawałek sałaty lodowej. Rozdrobnić.
    3. Posiekać orzechy włoskie (niezbyt drobno).
    4. Uprażyć na patelni ziarna słonecznika.
    5. Dodać orzechy i słonecznik do miski z sałatami. Dorzucić listki rukoli.
    6. Przyrządzić sos z oliwy, soku z cytryny, rozgniecionego ząbku czosnki, soli i pieprzu.
    7. Polać nim sałatę i wymieszać.
    8. Można dodać trochę pokruszonego sera feta, choć są tacy którzy uważają, że lepiej jak w potrawie dominuje smak rukoli.

    BURACZKI Z FETĄ

    Składniki:
  • 15 dag fety o małej zawartości tłuszczu
  • cztery ćwikłowe buraki
  • szklanka ugotowanej fasoli (dowolnej, w zależności od upodobań)
  • dwa pomidory
  • garść oliwek
  • marynowany czosnek
  • szczypiorek
  • dwie łyżki dobrego oleju
  • cytryna
  • suszone zioła (cząber, majeranek)
  • pieprz
  • sól.

    Przygotowanie:
    1. Dokładnie wymyte buraki ugotować w skórce, przestudzić i pokroić w plasterki lub kostkę.
    2. Pokroić oliwki i posiekać czosnek.
    3. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawiając solą i pieprzem. Dodać pokruszone zioła.
    4. Połączyć buraki z fasolą, pokrojonymi pomidorami, oliwkami i czosnkiem.
    5. Posypać pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem. Skropić przygotowanym sosem.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska