ZUPA GRZYBOWA NA ŚWIĘTA. Jak przygotować idealną zupę GRZYBOWĄ na święta? Co powinno się w niej znaleźć? Poznaj PRZEPISY NA ZUPĘ GRZYBOWĄ

mawZaktualizowano 
ZUPA GRZYBOWA to jedna z najpopularniejszych zup na świątecznym stole. Przez wielu uznawana jest za jedną z 12 tradycyjnych dań wigilijnych, których nie może zabraknąć na Wigilii. Jak przygotować IDEALNĄ ZUPĘ GRZYBOWĄ? Poznajcie sprawdzone przepisy na zupę z grzybami.

ZUPA GRZYBOWA to zupa przygotowaa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym. Jej głównym składnikiem są GRZYBY, mogą być także suszone. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku.
W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany. Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych.

ZUPA GRZYBOWA: jak przygotowa?

Zupę grzybową możnan przygotować na różne sposoby. Poniżej przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na idealną zupę grzybową. Polecamy!

Zupa grzybowa - przepis od Darii Ochremczuk

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 2 cebule
  • 1,5 litra wody
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 owoce jałowca
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • pieprz, sól

Etapy przygotowania

Przygotowanie wywaru:
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w 1,5 litra wody. Do wywaru dodaję listek laurowy i owoce jałowca. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzam, aby był klarowny.

Przygotowanie zupy:
Grzyby oczyszczam, myję, kroję w plasterki a cebulę w kostkę. Podsmażam na maśle, co jakiś czas mieszając, aby delikatnie zrumieniły się z każdej ze stron, solę. Wywar podgrzewam i dodaję grzyby cebulę, sól i pieprz. Gotuję ok. 25 minut. W kubeczku łączę śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka, mieszam i smakuję. W razie potrzeby przyprawiam.

Jeśli zupę będziecie przygotowywać z suszonych grzybów, dobrze jest rozpocząć gotowanie dzień wcześniej. Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć je (brunatny wywar można zachować), pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Kolejne kroki wykonujemy jak powyżej. Pod koniec gotowania zupy możemy dodać wodę z nocnego moczenia grzybów. Smak zupy będzie wyraźniejszy a kolor ciemniejszy.

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • Śmietana kwaśna 18 proc. - 330 g
  • wywar kostno-jarzynowy 2 l
  • grzyby suszone 50 g
  • podgrzybek świeży lub mrożony 350 g
  • kurki świeże lub mrożone 200 g
  • ziemniaki 4 średnie szt.
  • cebula 2 średnie
  • olej 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Zupa grzybowa wg przepisy Marzeny Dudy, autorki bloga www.zacieszekuchenne.blogspot.com

Składniki:

  • podgrzybki świeże (lub suszone grzyby)
  • włoszczyzna
  • porcja rosołowa
  • ziemniaki
  • sól
  • śmietana 18 proc

.

Przygotowanie:

Oczyścić i obrać grzyby. Pokroić na drobne kawałki. Włoszczyznę umyć i obrać. Zalać mięso, warzywa i grzyby wodą. Jeśli zupa będzie z grzybów suszonych, to dzień wcześniej namoczyć grzyby. Zebrać szumowiny, które zbierają się na wierzchu. Doprawić solą. Gotować do miękkości poszczególnych składników. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, dodać na samym końcu do zupy. Kiedy zmiękną zupa jest gotowa. Do talerza wlać łyżeczkę śmietany, dolać odrobinę gorącej zupy, rozmieszać i wlać już odpowiednią jej ilość.Smacznego

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

[KLIKNIJ i oglądaj wszystkie programy TELEWIZJI „GAZETY LUBUSKIEJ”](http://www.gazetalubuska.pl/gl-tv "")

Zupa grzybowa, żytnie podpłomyki i omlet, czyli polska kuchnia według Zuzanny Zak

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

:)

przepis na ugotowanie wody w czajniku............

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3