9 z 11
Muffinki z białej fasoli z czekoladą i wiórkami kokosowymi...
fot. Czytelniczka Agnieszka Duszyńska

10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]

Muffinki z białej fasoli z czekoladą i wiórkami kokosowymi
Przepis Agnieszki Duszyńskiej

Składniki:
* 2 puszki odsączonej białej fasoli
* 3 jaja
* 50 g wiórków kokosowych
* 1/4 szklanki oliwy
* 1/2 szklanki cukru
* 1 aromat waniliowy
* 100 g jogurtu (np. ananasowy)
* 3 łyżki mleka w proszku
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 tabliczki czekolady (lub więcej;)

Przygotowanie:
Fasolę odsączyć i przelać wodą. Wszystkie składniki (z wyjątkiem wiórków i czekolady) wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę, na koniec dodać wiórki kokosowe i czekoladę. Przed wylaniem do foremek sprawdź czy ciasto jest wystarczająco słodkie. Jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać trochę mleka. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 30 minut w 180°C.

Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę

10 z 11
Czekoladowe jeżyki...
fot. Czytelniczka Magdalena Konsewicz

10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]

Czekoladowe jeżyki
Przepis Magdaleny Konsewicz

Składniki:
Biszkopt:
* 7 jajek
* 10 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
* 6 jajek
* 3 kostki margaryny
* 1,5 szklanki cukru
* kakao

Polewa:
* 2 czekolady (gorzka i mleczna)
* kilka łyżek mleka,
* kolorowy ryż preparowany

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 25 min. w temp 180˚C.
Na kartce narysować wzór jeża - wyciąć. Biszkopt przecinamy i wycinamy z niego wzór.
Krem: Jajka ubić z cukrem. Margarynę ucierać dodając ubite jajka. Gdy powstanie krem dodajemy kakao. Na talerzu ułożyć pierwszy duży spód i posmarować go kremem. Na to drugi spód - posmarować kremem i na to trzeci spód. Uformować na kształt jeża i posmarować całość kremem.

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kilka łyżek mleka i podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka. Studzimy. Ostudzoną polewą smarujemy jeża. W ostudzonego jeża wbijamy kolce z ryżu preparowanego.
Smacznego

Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę

11 z 11
Mus Czekoladowy...
fot. IstockPhoto

10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]

Mus Czekoladowy
Przepis nadesłała pani Joanna
Składniki:
* 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
* 400 gram serka mascarpone (2 opakowania)
* 3 jajka
* 1/3 szklanki cukru
* owoce i/lub bita śmietana do ozdoby

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu, w międzyczasie ubić jajka z cukrem na sztywną pianę i wymieszać z mascarpone. Lekko przestudzoną czekoladę dodać do gotowej masy, delikatnie rozmieszać i wyłożyć do pucharków. Następnie udekorować owocami i bitą śmietaną.

Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Ile jest Lubuszczyzny w Zielonej Górze? Spotkanie autorskie ze Zbigniewem Rokitą

Ile jest Lubuszczyzny w Zielonej Górze? Spotkanie autorskie ze Zbigniewem Rokitą

Ruszył Japfest w Tomaszowie koło Żagania. Przyjechało kilkaset aut

Ruszył Japfest w Tomaszowie koło Żagania. Przyjechało kilkaset aut

Polecamy

Ekstraliga rugby: pierwszy taki finał w historii, gdzie obejrzeć transmisję?

Ekstraliga rugby: pierwszy taki finał w historii, gdzie obejrzeć transmisję?

Skandal na "Jancarzu". Nawet nie zadebiutował w lidze, a… już został ukarany

Skandal na "Jancarzu". Nawet nie zadebiutował w lidze, a… już został ukarany

Ile jest Lubuszczyzny w Zielonej Górze? Spotkanie autorskie ze Zbigniewem Rokitą

Ile jest Lubuszczyzny w Zielonej Górze? Spotkanie autorskie ze Zbigniewem Rokitą