10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]
Muffinki z białej fasoli z czekoladą i wiórkami kokosowymi
Przepis Agnieszki Duszyńskiej
Składniki:
* 2 puszki odsączonej białej fasoli
* 3 jaja
* 50 g wiórków kokosowych
* 1/4 szklanki oliwy
* 1/2 szklanki cukru
* 1 aromat waniliowy
* 100 g jogurtu (np. ananasowy)
* 3 łyżki mleka w proszku
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 tabliczki czekolady (lub więcej;)
Przygotowanie:
Fasolę odsączyć i przelać wodą. Wszystkie składniki (z wyjątkiem wiórków i czekolady) wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę, na koniec dodać wiórki kokosowe i czekoladę. Przed wylaniem do foremek sprawdź czy ciasto jest wystarczająco słodkie. Jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać trochę mleka. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 30 minut w 180°C.
Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę
10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]
Czekoladowe jeżyki
Przepis Magdaleny Konsewicz
Składniki:
Biszkopt:
* 7 jajek
* 10 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
* 6 jajek
* 3 kostki margaryny
* 1,5 szklanki cukru
* kakao
Polewa:
* 2 czekolady (gorzka i mleczna)
* kilka łyżek mleka,
* kolorowy ryż preparowany
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Piec około 25 min. w temp 180˚C.
Na kartce narysować wzór jeża - wyciąć. Biszkopt przecinamy i wycinamy z niego wzór.
Krem: Jajka ubić z cukrem. Margarynę ucierać dodając ubite jajka. Gdy powstanie krem dodajemy kakao. Na talerzu ułożyć pierwszy duży spód i posmarować go kremem. Na to drugi spód - posmarować kremem i na to trzeci spód. Uformować na kształt jeża i posmarować całość kremem.
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kilka łyżek mleka i podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka. Studzimy. Ostudzoną polewą smarujemy jeża. W ostudzonego jeża wbijamy kolce z ryżu preparowanego.
Smacznego
Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę
10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]
Mus Czekoladowy
Przepis nadesłała pani Joanna
Składniki:
* 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
* 400 gram serka mascarpone (2 opakowania)
* 3 jajka
* 1/3 szklanki cukru
* owoce i/lub bita śmietana do ozdoby
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu, w międzyczasie ubić jajka z cukrem na sztywną pianę i wymieszać z mascarpone. Lekko przestudzoną czekoladę dodać do gotowej masy, delikatnie rozmieszać i wyłożyć do pucharków. Następnie udekorować owocami i bitą śmietaną.
Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę