5/11
Mrożony mus owocowy z gorącą polewą czekoladową...
fot. Pixabay

10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]

Mrożony mus owocowy z gorącą polewą czekoladową
Składniki:
- 2 banany, 200 g malin, 100 g borówek amerykańskich, 2 łyżki miodu, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, wlej do szklanek i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
Pokruszoną czekoladę wsyp do miski i rozpuścić na parze z dwoma łyżkami wody. Mus udekoruj gorącą, rozpuszczoną czekoladą.


TVNStyle/x-news

6/11
Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło...
fot. materiały prasowe Polsat Food Network

10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]

Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło
Przepis: Anna Olson

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: 50 min

Czas pieczenia: 30 min

Liczba porcji: 8

Ciasto czekoladowe

* 125 ml (½ szklanki) masła o temperaturze pokojowej

* 65 g (½ szklanki) cukru pudru, przesianego

* 3 duże żółtka

* 115 g (1 szklanka) mąki

* 65 ml (¼ szklanki) kakao w proszku

* 2 łyżki mąki kukurydzianej

* ½ łyżeczki soli

Nadzienie

* 1 białko z dużego jaja, roztrzepane

* 3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek

* 115 g (½ szklanki) cukru (będzie używany w kilku porcjach)

* 2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* 65 ml (¼ szklanki) kakao w proszku, przesianego

* 85 g ciemnej czekolady – roztopionej, ciepłej

* 2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę, wrzuć naraz wszystkie trzy żółtka i jeszcze raz ubij całość, aż składniki będą dobrze połączone.

Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao w proszku, mąkę kukurydzianą i sól. Dodaj to do maślanej mieszanki i wymieszaj, aż składniki równomiernie się połączą. Uformuj ciasto w kształt dysku, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba wyrobić jeszcze raz lub dwa razy, na lekko oprószonej mąką powierzchni, aby je zmiękczyć. Następnie rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Wytnij z niego 8 krążków o średnicy około 10 cm lub takich, które będą pasowały do Twoich foremek. Najlepsze będą foremki z wyjmowanym dnem. Wyłóż foremki krążkami ciasta i dokładnie dociśnij je do ścianek, po czym usuń nadmiar ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw foremki do lodówki do schłodzenia na 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto w foremkach wstaw na blachę bezpośrednio z lodówki i piecz przez około 18 minut. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj wnętrza tart roztrzepanym białkiem – uchroni to ciasto od zawilgocenia po nałożeniu nadzienia i pozostanie ono chrupiące. Teraz wystudź ciasto przed nałożeniem nadzienia.

Aby przygotować nadzienie, ubij pozostałe po żółtkach trzy białka na pianę i powoli dodaj ¼ szklanki cukru, ubijając cały czas na wysokich obrotach, dopóki piana nie będzie utrzymywała stałego kształtu bez rozpływania się.

Ubij ręczną trzepaczką 3 żółtka z pozostałą ¼ szklanki cukru, ekstraktem z wanilii i skórką pomarańczową, aż masa stanie się jasna i gęsta. Przełóż pianę z białek do masy z żółtek i delikatnie domieszaj przesiane kakao, wymieszaj, po czym dodaj roztopioną, ciepłą czekoladę i likier pomarańczowy. Cały czas używając ręcznej trzepaczki lub łopatki wymieszaj delikatnie wszystkie składniki razem aż do ich połączenia.

Gotowe nadzienie wlej do foremek z upieczonym ciastem na tarty i wstaw do piekarnika na około 8 minut (nadal temperatura 180°C) – dopóki tarty nie zaczną tracić połysku naokoło brzegów, ale środek nadal będzie ciemny i połyskujący. Pozwól tartom ostygnąć przez 2 minuty, po czym ostrożnie wyjmij je z foremek (tutaj przyda się wyjmowane dno, ale nie jest konieczne). Podawaj natychmiast, póki są ciepłe.

Alternatywnie, możesz przygotować nadzienie, wypełnić nim tarty i schłodzić całość, dopóki nie przyjdzie czas, aby je upiec i natychmiast podawać. Wtedy dodaj 2-3 minuty do czasu pieczenia.

Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę

7/11
Torciki czekoladowe z brzoskwinią...
fot. mat.prasowe

10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]

Torciki czekoladowe z brzoskwinią
Składniki:
· 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 400 g
· 100 g mąki
· 100 g masło
· 80 g cukru
· 2 jajka
· 30 g kakao
· 50 g ciemnej czekolady
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:
W misce dokładnie zmiksuj jajka z cukrem, dodaj roztopioną i przestudzoną czekoladę z masłem, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wanilię. Masę przełóż do 4 wysmarowanych masłem kokilek i piecz ok. 20 min w 170 st. C. Serwuj na pokrojonych w plastry brzoskwiniach.

Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę

8/11
Diabelskie ciasto (Devil's Food Cake)...
fot. materiały prasowe Polsat Food Network

10 przepisów na Dzień Czekolady [WIDEO]

Diabelskie ciasto (Devil's Food Cake)
Anna Olson

Kolejny amerykański klasyk. To ciasto to prawdziwie szatański smakołyk. Wodzi na pokuszenie ze stuprocentową skutecznością, jest piekielnie smaczne i nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Wyrafinowane, mocno czekoladowe i delikatne zarazem. Bardzo proste w wykonaniu, więc przy jego pomocy nawet mało doświadczona gospodyni (lub gospodarz) może namówić gości do grzechu J. Przepis od Anny Olson, czyli mistrzowska jakość gwarantowana.

Składniki:
* 180g mąki
* 200 g cukru pudru
* 50 g kakao
* 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1/4 łyżeczki soli
* 150 g masła z lodówki w kawałkach
* 120 ml gorącej, parzonej kawy
* 120 ml mleka
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 2 duże jaja

Masa czekoladowa
* 340 g mlecznej czekolady
* 420 ml bitej śmietany
* 80 g kwaśniej śmietany
* 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* szczypta soli

Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż formę papierem do pieczenia i posyp jej brzegi mąką.

2. Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę do pieczenia i sól do dużej miski. Dodaj masło i porządnie zmiksuj.

3. Wymieszaj razem gorącą kawę, mleko, wanilię i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Zmiksuj wszystko razem. Wbij jajka do małego naczynia i wymieszaj widelcem, później dodaj je do masy i zmiksuj na średnich obrotach. Wlej masę do wcześniej przygotowanej formy tak, by wyeliminować wszelkie bąbelki powietrza.

4. Piecz ciasto około 30 minut, później odstaw na jakieś 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij je z formy i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Samo ciasto powinno się upiec dzień wcześniej przed nałożeniem masy.

5. Masa: Połam czekoladę na kawałki i wrzuć razem z bitą śmietaną do rondelka. Rondelek umieść na garnuszku z gotującą się wodą. Mieszaj co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę, wanilię i sól. Wystudź powstałą masę, aż uzyskasz odpowiednią gęstość (taką, żeby dało się tym posmarować ciasto, możesz ją w międzyczasie mieszać, ale tylko łyżką, niczym elektrycznym).

6. Uprzednio przygotowane ciasto przetnij poziomo na dwie połowy. Jeśli to potrzebne, przytnij je tak, by było równe. Pierwszą połowę połóż na talerzu. Weź wcześniej przygotowaną masę czekoladową i posmaruj wierzch ciasta (nie żałuj sobie J). Połóż drugą połowę ciasta na górze i ponownie wysmaruj ciasto kremem, tym razem nie zapomnij o bokach. Możesz użyć szpatułki, by uzyskać ładny design. Odstaw ciasto do lodówki na przynajmniej dwie godziny.

7. Ciasto można trzymać w lodówce do 3 dni. (Kto by tyle wytrzymał…)

Zobacz też: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz czekoladę

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Odsłonięcie czwartego już Suleszka. Rycerski szlak się wydłuża...

Odsłonięcie czwartego już Suleszka. Rycerski szlak się wydłuża...

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Zobacz również

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Jechał prawie o 60 km/h za szybko. Stracił prawo jazdy

Jechał prawie o 60 km/h za szybko. Stracił prawo jazdy