13/28
Składniki: ciasto - 5 dag margaryny, 15 dag mąki pszennej, 3...
fot. Agata Skiba

Wielkanocny wieniec z jajkami na sałatce

Składniki: ciasto - 5 dag margaryny, 15 dag mąki pszennej, 3 łyżki ziaren sezamu plus 1 łyżka do posypania, 4 jajka, 200 ml wody, szczypta soli
Nadzienie: 400 g serka naturalnego gęstego, 1/2 słoiczka chrzanu,
pęczek szczypiorku, kolorowy pieprz do smaku, sól himalajska do smaku, 1 torebka miksu sałat z rukolą, 3 pomidory wiśniowe lub 6 koktajlowych, 7-8 jaj ugotowanych na twardo. Sos: 1 łyżeczka musztardy łagodnej, 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego
sól do smaku, pieprz kolorowy do smaku.

Przygotowanie: ciasto - wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli,wsypywać powoli mąkę wymieszaną z sezamem i energicznie mieszać ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia i zrobi się zwarta masa. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku cały czas miksując aż do skończenia jaj. Tak przygotowane ciasto wykładamy do szprycy cukierniczej i na papierze pergaminowym w tortownicy wyciskamy formując okrągły pierścień,wierzch posypujemy reszta sezamu,wkładamy ciasto do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy ciasto i kroimy poziomo na połowę. Nadzienie: Serek naturalny wyłożyć do miseczki połączyć z chrzanem,oraz posiekanym szczypiorkiem doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać .Nadzieniem przełożyć przekrojony wieniec przykryć górnym ciastem. Do środka włożyć miks sałat z rukolą ułożyć ciasno ugotowane na twardo jajeczka i udekorować cząstkami pomidorków.Zrobić sos: musztardę wymieszać z oliwą i octem winnym,doprawić do smaku solą pieprzem polać wierzch jajeczek i podawać.

14/28
Składniki: 6 jajek, 10 dag pieczarek, mała cebulka, łyżka...
fot. Katarzyna Makuch

Pieczarkowe jajka

Składniki: 6 jajek, 10 dag pieczarek, mała cebulka, łyżka masła, łyżeczka ostrej musztardy, pół słoiczka majonezu, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy - pół opakowania, szczypiorek, sól, pieprz, ogórek, ketchup do dekoracji.

Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, ostudzić, pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, udusić z cebulką na maśle, ostudzić. Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka, utrzeć je razem z pieczarkami na gładką masę, przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać łyżkę majonezu. Napełnić białka masą, ułożyć na półmisku, przybrać ogórkiem i ketchupem. Sos sałatkowy wymieszać z majonezem, wyłożyć na środku półmiska, posypać szczypiorkiem. Jajka są niezwykle smaczne.

15/28
Składniki na ok. 15 sztuk: 250 g miodu, 100 g masła, 250 g...
fot. Kornelia75

Piernikowe pisanki 3D

Składniki na ok. 15 sztuk: 250 g miodu, 100 g masła, 250 g cukru, cukier waniliowy lub laska wanilii, przyprawa do piernika - 1 op., 2 czubate łyżki kakao, 900 g mąki pszennej tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka. Lukier: 1 białko, 200 g cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie: na małym ogniu, w garnku, rozpuścić masło, miód, cukier, cukier waniliowy do uzyskania płynnej gładkiej konsystencji. Dodać kakao i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać, aż rozpuszczą się wszystkie grudki, bardzo krótko zagotować (ok. 30 sekund). Masę ostudzić, do temperatury pokojowej. Nie należy schładzać masy nadmiernie, ponieważ zbytnio stwardnieje i ciężko będzie ją potem wyrobić. Po ostudzeniu, do masy dodać jajka, sól, proszek do pieczenia i połowę mąki, wymieszać w garnku drewnianą łyżką. Na stolnicę wysypać pozostałą część mąki, dodać naszą masę piernikową i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Piec rozgrzać do temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Wykrawać pierniczki o grubości ok 0,5 cm i wylepić nimi foremki do pisanek 3D (do kupienia w dużych sklepach lub w internecie. Jeżeli nie mamy takich foremek, możemy wylepiać łyżki stołowe - pisanki będą mniejsze)wysmarowane masłem (nie obsypywać mąką). Piec ok 10 min i koniecznie pilnować, ponieważ lubią się przypalać :)  Po upieczeniu ostudzić.
Przygotować lukier: ubić białko na sztywno, potem dodać cukier puder i łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, i dokładnie wymieszać mikserem. Lukier będzie twardszy i szybciej zastygał, jeśli dodamy odpowiednio więcej cukru pudru. Kolorowy lukier uzyskamy, dodając odrobinę barwników spożywczych.
Jajeczka smarujemy lukrem w miejscu łączenia, pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Potem dekorujemy stopniowo, najpierw boki, potem jedną, a potem drugą stronę. Należy pamiętać, że lukier musi całkiem przeschnąć, żeby można było udekorować pisankę z drugiej strony.

16/28
Składniki: 1 jajko, rzodkiewka, sałata lodowa do dekoracji,...
fot. Karina Kiełbasa

Myszy z jaj

Składniki: 1 jajko, rzodkiewka, sałata lodowa do dekoracji, majonez, żółty ser edamski, 4 ziarenka pieprzu, sól, pieprz

Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, obieramy z łupek po przestudzeniu, przecinamy na pół. Żółtka, majonez, drobno posiekany ser mieszamy ze sobą wraz z przyprawami. Sałatę układamy na talerzu. Białka faszerujemy naszym farszem. Odwracamy i ustawiamy na sałacie. Wycinamy dziurki na oczy (zrobione z ziarenek pieprzu) oraz uszy (zrobione z rzodkiewki). Z rzodkiewki robimy ogon myszce i doczepiamy. 
To danie bardzo ładnie wygląda oraz bardzo dobrze smakuje. 

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

Biała sobota 2024 w Żaganiu! Warto sprawdzić, czy mamy zdrową wątrobę!

Biała sobota 2024 w Żaganiu! Warto sprawdzić, czy mamy zdrową wątrobę!

Lubuski, kulturalny rozkład jazdy na weekend i czwarty tydzień maja, ileż się dzieje!

Lubuski, kulturalny rozkład jazdy na weekend i czwarty tydzień maja, ileż się dzieje!

Zobacz również

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!