9 z 12
Przechodzimy do dań, które mogą powalić nieprzygotowanego...
fot. davidgn, 123RF.com

Najdziwniejsze dania dla odważnych

Przechodzimy do dań, które mogą powalić nieprzygotowanego turystę. Oto najdziwniejsze potrawy i przysmaki świata.

Durian (na zdjęciu)– owoc wydzielający wyjątkowo ohydny zapach, jadany w Azji Południowo-Wschodniej. W Singapurze w miejscach publicznych można spotkać tabliczki z zakazem spożywania durianów.

Cuchnące tofu – sfermentowane kostki tofu, serwowane w Azji Południowo-Wschodniej.

Balut – kaczy embrion gnijący przez ok. 2 tygodnie, potem gotowany i wyjadany ze skorupki jaja. Lubiany na Filipinach i w Kambodży.

Ostrygi z Gór Skalistych – smażone bycze jądra.

Owcze mózgi – popularne niegdyś w Wielkiej Brytanii, ale porzucone po epidemii choroby wściekłych krów (BSE). Nadal jadane np. w Turcji, Chinach, Indiach.


10 z 12
Ryba fugu (na zdjęciu) – śmiertelnie trująca, jeśli nie...
fot. Photo by Alexander Pamukov form PxHere

Najdziwniejsze dania dla odważnych

Ryba fugu (na zdjęciu) – śmiertelnie trująca, jeśli nie przygotuje się jej w specjalny sposób, wymagający wielkiej wprawy i pewnej ręki. Japończycy kochają jej smak i zastrzyk adrenaliny, jaki niesie ryzyko nagłego zgonu. Każdego roku kilka osób umiera od trucizny fugu.

Smażone tarantule – przysmak w Kambodży, serwowane „na stojąco”, jakby w pozycji gotowości do ataku. Trzeba jednak przyznać, że mięso pajęczaków jest bardzo pożywne.

Tong Zi Dan – jajka gotowane w moczu małych chłopców. Uliczni sprzedawcy gotują je cały dzień w moczu zbieranym od przechodniów.

11 z 12
Oczy tuńczyka – sprzedawane parami na tacce, przysmak w...
fot. Robert Staudhammer, Flickr.com, CC BY-SA 2.0

Najdziwniejsze dania dla odważnych

Oczy tuńczyka – sprzedawane parami na tacce, przysmak w Japonii.

Surstromming – sfermentowany śledź, chętnie jedzony w Szwecji. W niektórych lokalach wymaga się spożywania na zewnętrz z uwagi na intensywną woń.

Zupa z ptasiego gniazda (na zdjęciu) – chiński przysmak, uznawany za afrodyzjak. Zupę robi się z gniazd ptaków z gatunku collocalini (z rodziny jerzykowatych). Wiją one swoje siedziby nie z patyków, lecz z własnej śliny, która zastyga na powietrzu i nadaje się potem do rozpuszczenia w garnku.



Zdjęcie na licencji CC BY-SA 2.0.

12 z 12
Świat jest pełen pysznych i zaskakujących dań, których warto...
fot. galitskaya, iStock / Getty Images Plus, zdjęcie ilustracyjne

37 najsmaczniejszych i najdziwniejszych potraw świata. Tych smaków nigdy nie zapomnicie. Czego trzeba spróbować, a czego raczej unikać?

Świat jest pełen pysznych i zaskakujących dań, których warto spróbować w podróży - na wakacjach czy urlopie. Które potrawy Europy i świata uchodzą za najpyszniejsze? Które dania są tak dziwne, że mogą zjeżyć włosy na głowie polskich turystów? Zapraszamy do galerii 37 niezwykłych potraw - to prawdziwe kulinarne przygody, które czekają na Was we wszystkich zakątkach świata.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Ruszył Japfest w Tomaszowie koło Żagania. Przyjechało kilkaset aut

Ruszył Japfest w Tomaszowie koło Żagania. Przyjechało kilkaset aut

Przed nami 30. edycja Biegu Żakowskiego. Będzie rekord frekwencji?

Przed nami 30. edycja Biegu Żakowskiego. Będzie rekord frekwencji?

Nowy układ komunikacyjny w Nowej Soli. Wkrótce gotowy będzie ring

Nowy układ komunikacyjny w Nowej Soli. Wkrótce gotowy będzie ring

Zobacz również

Ile jest Lubuszczyzny w Zielonej Górze? Spotkanie autorskie ze Zbigniewem Rokitą

Ile jest Lubuszczyzny w Zielonej Górze? Spotkanie autorskie ze Zbigniewem Rokitą

Nowy układ komunikacyjny w Nowej Soli. Wkrótce gotowy będzie ring

Nowy układ komunikacyjny w Nowej Soli. Wkrótce gotowy będzie ring