Najpyszniejsze dania na świecie
Kurczak z parmezanem w Australii. Jedno z ulubionych dań na Antypodach. Filet z kurczaka podawany w sosie pomidorowym z przyprawami, posypany słynnym włoskim serem.
Kimchi w Korei Południowej (na zdjęciu). To kwaszona kapusta z przyprawami, bardzo aromatyczna i smaczna, która obecnie podbija cały świat. Można jej spróbować także w Polsce.
Ankimo w Japonii. To odmiana sushi, zawierająca rzadki przysmak: wątrobę żabnicy (gatunek ryby obecnie zagrożonej wyginięciem) z tartą rzodkiewką.
Som tam w Tajlandii. To słynna tajska sałatka, przygotowywana na bazie czosnku i papryczek chili, z sokiem z tamaryndowca, orzeszkami, pomidorami, papają, czasem też krewetkami i rybami.
Najpyszniejsze dania na świecie
Kaczka po pekińsku w Chinach. Narodowa potrawa Chin, której głównym składnikiem jest mięso kaczek tuczonych pastą sojową i zbożem.
Beignets w Nowym Orleanie, USA (na filmie). To odmiana pączków posypanych chmurą cukru-pudru. Do słynnej ze swoich beignets kawiarni Cafe Du Monde w Dzielnicy Francuskiej ustawiają się czasem gigantyczne kolejki.
Mole w Meksyku. To pyszny sos z papryczek chili, orzechów, pomidorów, rodzynek, czasem z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Najpyszniejsze dania na świecie
Szakszuka w Izraelu. Danie z jajek w koszulkach z sosem pomidorowym z dodatkiem papryczek, kminku, kolendry i pieprzu cayenne.
Laphet Thoke w Mjanmie (na zdjęciu). Sałatka z liści zielonej herbaty z dodatkiem smażonych orzechów, nasion sezamu, fasoli, czosnku, czasem krewetek.
Kanapki simit, Stambuł. Nadają się świetnie na drogę, można je maczać w kremie serowym lub dżemie.
Zdjęcie na licencji CC BY-SA 3.0.
Najpyszniejsze dania na świecie
Herbata z kardamonem w Bombaju. Indie słyną z przypraw, które dodawane są do wszystkich potraw i większości napojów. W Indiach popularna jest zarówno kawa, jak i herbata z dodatkiem kardamonu, która świetnie wzmacnia i dodaje sił.
Kluski biang biang w Chinach (na filmie). Mają formę bardzo szerokich pasów i podaje się je w dużych misach pełnych aromatycznej zalewy.
Ceviche w Peru. To narodowa potrawa mieszkańców Andów, przygotowywana z surowej ryby z limonką, pieprzem i innymi przyprawami.