5/11
Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów...
fot. IstockPhoto

9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, która zyskała ogromną sławę. Zajadają się nią nie tylko Włosi, ale prawie cały świat

Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów pizz. To jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Najpopularniejsza jej odmiana to niezmiennie margheritta. Wiecie, skąd pochodzi jej nazwa?

Jak podaje wikipedia, „Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były „focaccie” przyprawiane ziołami i serem. Słowo „piza” pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem.

Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

A jakie są Wasze ulubione rodzaje pizzy?

Przeczytaj też: Najlepsze pizzerie w Lubuskiem? Turyści z całej Polski już wybrali. Poznajcie TOP 10 pizzerii wg użytkowników portalu TripAdvisor

Zobacz też wideo: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć?


6/11
Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów...
fot. IstockPhoto

9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, która zyskała ogromną sławę. Zajadają się nią nie tylko Włosi, ale prawie cały świat

Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów pizz. To jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Najpopularniejsza jej odmiana to niezmiennie margheritta. Wiecie, skąd pochodzi jej nazwa?

Jak podaje wikipedia, „Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były „focaccie” przyprawiane ziołami i serem. Słowo „piza” pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem.

Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

A jakie są Wasze ulubione rodzaje pizzy?

Przeczytaj też: Najlepsze pizzerie w Lubuskiem? Turyści z całej Polski już wybrali. Poznajcie TOP 10 pizzerii wg użytkowników portalu TripAdvisor

Zobacz też wideo: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć?


7/11
Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów...
fot. IstockPhoto

9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, która zyskała ogromną sławę. Zajadają się nią nie tylko Włosi, ale prawie cały świat

Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów pizz. To jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Najpopularniejsza jej odmiana to niezmiennie margheritta. Wiecie, skąd pochodzi jej nazwa?

Jak podaje wikipedia, „Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były „focaccie” przyprawiane ziołami i serem. Słowo „piza” pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem.

Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

A jakie są Wasze ulubione rodzaje pizzy?

Przeczytaj też: Najlepsze pizzerie w Lubuskiem? Turyści z całej Polski już wybrali. Poznajcie TOP 10 pizzerii wg użytkowników portalu TripAdvisor

Zobacz też wideo: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć?


8/11
Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów...
fot. IstockPhoto

9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, która zyskała ogromną sławę. Zajadają się nią nie tylko Włosi, ale prawie cały świat

Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów pizz. To jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Najpopularniejsza jej odmiana to niezmiennie margheritta. Wiecie, skąd pochodzi jej nazwa?

Jak podaje wikipedia, „Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były „focaccie” przyprawiane ziołami i serem. Słowo „piza” pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem.

Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

A jakie są Wasze ulubione rodzaje pizzy?

Przeczytaj też: Najlepsze pizzerie w Lubuskiem? Turyści z całej Polski już wybrali. Poznajcie TOP 10 pizzerii wg użytkowników portalu TripAdvisor

Zobacz też wideo: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć?


Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

To ostatnie dni Heaven w Zielonej Górze. Tak bawili się tu klubowicze | DUŻO ZDJĘĆ

To ostatnie dni Heaven w Zielonej Górze. Tak bawili się tu klubowicze | DUŻO ZDJĘĆ

Ta kobieta to dynamit! Chylińska dała czadu w Sulechowie. Ludzie szaleli | ZDJĘCIA

Ta kobieta to dynamit! Chylińska dała czadu w Sulechowie. Ludzie szaleli | ZDJĘCIA

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Zobacz również

Szczęśliwy finał poszukiwań 29-latka ze Szprotawy. Sprawdzono ponad 400 ha lasów

Szczęśliwy finał poszukiwań 29-latka ze Szprotawy. Sprawdzono ponad 400 ha lasów

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru