Miód na odporność, lecz nie tylko! Poznaj 9 rodzajów miodu i ich właściwości
Po miód najczęściej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. I dobrze, gdyż jego regularne dodawanie do letnich napojów (w ciepłych traci cenne właściwości), słodkich śniadań lub deserów pomaga wzmocnić naturalną odporność!
Miód miodowi nie równy, dlatego warto poznać właściwości konkretnych rodzajów. Z kolejnych zdjęć dowiesz się, jakim działaniem wyróżnia się m.in. miód malinowy, wrzosowy i manuka.
Miód malinowy – poprawia apetyt u niejadków
Malinowy miód jest bardzo wyjątkowy, gdyż okres kwitnienia kwiatów malin i jeżyn w ciągu roku jest bardzo krótki. Miód ten wyróżnia bardzo intensywny smak słodki z delikatną malinową nutą aromatyczną, co sprawia, że dzieci go uwielbiają.
Działa napotnie, rozgrzewająco, przeciwgorączkowo i antyseptycznie. Miód malinowy wzmacnia apetyt u niejadków i wspomaga organizm podczas przeziębienia.
Miód wrzosowy – intensywny i wyjątkowy
Miód produkowany z kwiatów wrzosów zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych odmian miodu, swoją barwą, aromatem i smakiem. Stanowi odpowiedni wybór dla osób lubiących wyraźne w smaku i aromatyczne produkty.
Zasobny jest we flawonoidy, takie jak d-glikozyd kempferolu, myrycetyna oraz luteonina, które nadają charakterystyczną barwę miodowi, a także pełnią rolę przeciwutleniaczy.
Miód manuka – miód leczniczy
Miód manuka w ostatnim czasie zyskał na popularności. W badaniu Wilczyńskiej (2013), po wnikliwej analizie miodów manuka, autorka stwierdziła, że jego wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne są porównywalne do ciemnych miodów polskich, takich jak gryczany czy wrzosowy.
Wyróżnia go jednak bardzo wysoka zawartość substancji o nazwie metyloglikosal (MGO), która działa przeciwbakteryjnie. W miodzie manuka znajduje się od 10 do 55 razy więcej MGO, niż w miodach polskich. Z tego powodu miód ten, w konkretnych dawkach, stosowany jest pomocniczo w trakcie przeziębienia i innych infekcjach układu oddechowego.