MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Aromatyczne placki z kwiatów bzu. Odkryj tradycyjny przepis na kresowy podwieczorek. Prosty trik z łodyżką uratuje smak deseru

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Placki z kwiatami bzu to sposób na tani i sezonowy deser inspirowany kuchnią kresową.
Placki z kwiatami bzu to sposób na tani i sezonowy deser inspirowany kuchnią kresową. materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman
Kwiaty bzu to składnik wykorzystywany w kuchni z pokolenia na pokolenie. W kuchni przyrządzano z nich napary, dżemy, nalewki i sok do herbaty. Najlepsze do placków są w pełni rozwinięte kwiaty bzu, które pojawiają się od połowy maja. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” opublikowana przez wydawnictwo Marginesy.

W skrócie

W medycynie ludowej kwiatom i owocom czarnego bzu przypisywano właściwości uzdrawiające. Współcześnie stosuje się je w ziołolecznictwie jako wsparcie przy przeziębieniach i infekcjach bakteryjnych. Wiele osób wspomina placki z kwiatów czarnego bzu jako przysmak dzieciństwa. Paweł Ochman radzi, aby po zanurzeniu w cieście baldachów, ułożeniu ich na gorącym tłuszczu i przed przewróceniem na drugą stronę dokładnie wyciąć nożyczkami zielone łodyżki. W przeciwnym razie placki będą miały gorzkawy i nieprzyjemny smak.

Placki z kwiatów bzu – przepis na majowy deser

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 10–12 baldachów dzikiego bzu,
  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej,
  • 250 ml mleka roślinnego (owsianego, sojowego),
  • 1 łyżka cukru,
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy.

Jak zrobić placki z kwiatów bzu?

Przygotowanie:

  1. Baldachy oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń, ale ich nie myć.
  2. Wymieszać mąkę z mlekiem i cukrem na gładkie i gęste ciasto (powinno być gęściejsze od naleśnikowego).
  3. Baldachy łapać za ogonek, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gdy zaczną lekko się rumienić, ściąć nożyczkami jak najwięcej zielonych łodyżek. Przewrócić na drugą stronę i dalej smażyć na rumiano.

„Roślinna kuchnia kresowa” w wielu odsłonach

Paweł Ochman w książce „Roślinna kuchnia kresowa” zebrał przepisy wywodzące się z przedwojennych regionów Polski. Wiele przepisów kuchni kresowej aż do dzisiaj przyrządzanych jest w województwach zachodnich i północnych naszego kraju. Inne kultywowane są na Podlasiu i na Lubelszczyźnie. Szczególnie polecamy zapoznać się z przepisami na:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczne placki z kwiatów bzu. Odkryj tradycyjny przepis na kresowy podwieczorek. Prosty trik z łodyżką uratuje smak deseru - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska