Agata Siemiaszko
Redaktor onlineStrona ZdrowiaWarszawa
388 materiałów
W Polska Press zajmuję się tematyką zdrowotną, związaną z profilaktyką chorób, aktywnością fizyczną, a także wpływem poszczególnych składników diety na stan zdrowia organizmu. W swoich artykułach często zaznaczam, że profilaktykę zdrowotną należy rozpocząć już od najmłodszych lat, ponieważ im szybciej zostanie wprowadzona, tym większa szansa na dłuższe życie w zdrowiu. Jak pisał w swoich dziełach Hipokrates:
Zdrowie wymaga stanu równowagi między wpływami środowiska, sposobem życia oraz różnymi elementami ludzkiej natury.
Najbardziej interesuje mnie dietoterapia chorób, czyli wpływ diety i nawyków żywieniowych na zmniejszenie dolegliwości związanych z chorobą. Dlatego w swoich artykułach często przekazuję dietetyczne wskazówki:
- tych produktów należy unikać przy dnie moczanowej,
- domowe sposoby wspierające walkę z pasożytami układu pokarmowego,
- produkty obniżające poziom glukozy we krwi.
Interesuję się również fitoterapią i wpływem ziół na stan zdrowia organizmu. Jestem fanką medycyny naturalnej i jeśli jest taka możliwość, staram się wykorzystywać moc roślin w leczeniu niektórych chorób. Jednak zawsze zaznaczam, że napary roślinne stanowią tylko element wspomagający i nie zastąpią terapii farmakologicznego, zleconego przez lekarza:
- zioła na niestrawność: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-niestrawnosc-wzdecia-i-bol-brzucha-napary-z-tych-roslin-wspieraja-prace-ukladu-pokarmowego-po-jakie-herbatki-warto/ar/c14-16530423,
- zioła na wysoki poziom cholesterolu: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-miazdzyce-i-wysoki-cholesterol-napary-z-tych-roslin-zmniejszaja-ryzyko-zawalu-serca-i-udaru-mozgu-ktore-ziolowe/ar/c14-16313219,
- zioła na cukrzycę typu 2 i stan przedcukrzycowy: https://stronazdrowia.pl/te-produkty-wspomagaja-leczenie-cukrzycy-typu-2-ich-regularne-spozycie-moze-obnizyc-wysokie-stezenie-glukozy-we-krwi-po-co/ar/c14-16035331.
Dodatkowo od wielu lat działam w tematyce sportowej. Trenowałam kolarstwo górskie, a od kilkunastu lat moim ulubionym sportem jest wioślarstwo. Dlatego sukcesywnie pogłębiałam wiedzę na temat naturalnego zwiększenia wydolności organizmu, którą później staram się przekazać Czytelnikom:
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od początku studiów na kierunku dietetyka kliniczna wiedziałam, że chcę pomagać ludziom i przekazywać w ciekawy, ale równocześnie łatwy sposób informacje o tym, jak dbać o stan zdrowia organizmu. Przez kilka lat prowadziłam własny gabinet dietetyczny, gdzie organizowałam szkolenia z zakresu prozdrowotnego stylu życia i aktywności fizycznej dla różnych grup wiekowych. Jednak chcąc poszerzyć swoje horyzonty, postanowiłam w 2021 roku rozpocząć współpracę z Polska Press i Stroną Zdrowia, gdzie postawiłam swoje pierwsze kroki redaktorskie.
O mnie
Urodziłam się na malowniczym Podlasiu, gdzie mieszkam z rodziną i dwoma buldogami francuskimi. Cenię sobie spokój i ciszę, dlatego często pracuję na łonie natury, ponieważ szum drzew wpływa na mnie relaksująco i pozwala mi się skoncentrować.
Prywatnie jestem miłośniczką prozdrowotnego stylu życia. Od wielu lat tworzę własne przepisy kulinarne na zdrowsze wersje tradycyjnych posiłków, które testuję na członkach najbliższej rodziny. W wolnym czasie lubię jeździć rowerem po leśnych ścieżkach, czytać książki, szkicować obrazy oraz słuchać klasyków polskiego rocka.
Czy wiesz, co jest faktem, a co mitem na temat autyzmu?
Autyzm to zaburzenie neurorozwojowe, które diagnozuje się głównie przed skończeniem 3. roku życia, jednak coraz częściej wykrywane jest u osób dorosłych. Wśród...
Nieprawidłowe stężenie cukru i cholesterolu u 35-latków to większe ryzyko demencji!
Według Światowej Organizacji Zdrowia, na chorobę Alzheimera aktualnie może chorować nawet 21 mln ludzi na świecie! Pierwsze objawy schorzenia pojawiają się...
Chcesz być zdrowy i dłużej żyć? Koniecznie włącz te produkty do jadłospisu
Dobrze zbilansowana dieta, która jest źródłem wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, może zwiększyć prognozowaną długość życia nawet o 10 lat!...
Na te choroby Polacy umierali najczęściej w 2021 roku
Z roku na rok obserwuje się coraz większą liczbę zgonów wśród Polaków. Niestety, moment krytyczny nastąpił w 2021 r., gdy Polska kilkukrotnie w miesięcznych...
Masz niedobór kwasu foliowego? Grozi Ci o 68 procent większe ryzyko demencji
Kwas foliowy to bardzo ważny składnik nie tylko w diecie ciężarnych. Jego nieprawidłowy poziom w organizmie kobiety zaburza kształtowanie się układu nerwowego...
Łącz różne produkty białkowe! Zmniejszysz zagrożenie nadciśnieniem nawet o 50 procent
Zbyt wysokie ciśnienie krwi to główny czynnik rozwoju chorób serca, który może zwiększać ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu aż 30 razy! W zapobieganiu...
Te nowotwory atakują również młode osoby
Co roku w Polsce diagnozuje się ok. 170 tys. nowych przypadków nowotworów złośliwych, a ok. 100 tys. osób z chorobą nowotworową umiera. Mimo że rak rozwija się...
E-papierosy szkodzą zdrowiu. Mogą powodować rozwój stanu przedcukrzycowego
Palenie papierosów jest szkodliwe dla organizmu. Powszechnie uważa się, że e-papierosy są zdrowsze, ponieważ nie mają większości substancji rakotwórczych. Czy...
Nie każda witamina D wzmacnia odporność. Wybieraj formę D3, nie D2!
Witamina D to ważny składnik, który wpływa na prawidłową budowę kości oraz wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Czy każda witamina D wspiera...
Jeden test wykryje 50 chorób genetycznych? Obiecujące wyniki badań
Choroby genetyczne stanowią poważny problem, ponieważ ich prawidłowe zdiagnozowanie może trwać wiele lat. Nadzieję na szybszą diagnozę daje jednak odkrycie...