Zapraszamy do gotowania z "Gazetą Lubuską". Przepisy prosimy nadsyłać na [email protected]
Znajdą się w naszym serwisie kulinarnym: www.gazetalubuska.pl/kuchnia
Biała kiełbasa w kiszonej kapuście
Składniki: 60 dag białej kiełbasy, 80 dag kiszonej kapusty, 2 jabłka, 4 suszone grzyby, cebula, 2 kostki rosołowe, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz.
Przygotowanie: grzyby namoczyć, następnie pokroić w paski. W wodzie po grzybach rozpuścić kostki rosołowe. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka. starte jabłka, starty czosnek, grzyby i przyprawy dodać do kapusty. wszystko zalać wodą po grzybach, dusić do miękkości. Kiełbasę podsmażyć na patelni, następnie podsmażyć krążki cebuli.Kiedy kapusta będzie miękka przełożyć do naczynia żaroodpornego, na niej ułożyć kiełbasę, a na kiełbasę położyć podsmażoną cebulę. Zapiekać w 180 st. C, ok. 20 min.
BABKA PIASKOWA, KTÓRA ZAWSZE WYCHODZI
Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, 1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny, sok z 1 cytryny.
Przygotowanie: jaja utrzeć z cukrem i szczyptą soli. pomału dodawać najpierw mąkę ziemniaczaną, później pszenną z proszkiem do pieczenia. Ucierać. Dodawać stopniowo roztopioną, ale nie gorącą margarynę i sok z cytryny. Piec ok. 30 min. w 180 st.C. Z tego ciasta wychodzą piękne baranki wielkanocne, potrzebna jest tylko odpowiednia foremka.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?