Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biała kiełbasa w kiszonej kapuście i babka piaskowa. Przepisy Agnieszki Dobrzańskiej

Redakcja
Fot. DiGiTouch
Przepisy na białą kiełbasę w kiszonej kapuście i babkę piaskową przysłała nam Agnieszka Dobrzańska. To propozycje na wielkanocny stół.

Zapraszamy do gotowania z "Gazetą Lubuską". Przepisy prosimy nadsyłać na [email protected]

Znajdą się w naszym serwisie kulinarnym: www.gazetalubuska.pl/kuchnia

Biała kiełbasa w kiszonej kapuście

Składniki: 60 dag białej kiełbasy, 80 dag kiszonej kapusty, 2 jabłka, 4 suszone grzyby, cebula, 2 kostki rosołowe, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz.

Przygotowanie: grzyby namoczyć, następnie pokroić w paski. W wodzie po grzybach rozpuścić kostki rosołowe. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka. starte jabłka, starty czosnek, grzyby i przyprawy dodać do kapusty. wszystko zalać wodą po grzybach, dusić do miękkości. Kiełbasę podsmażyć na patelni, następnie podsmażyć krążki cebuli.Kiedy kapusta będzie miękka przełożyć do naczynia żaroodpornego, na niej ułożyć kiełbasę, a na kiełbasę położyć podsmażoną cebulę. Zapiekać w 180 st. C, ok. 20 min.

BABKA PIASKOWA, KTÓRA ZAWSZE WYCHODZI

Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, 1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny, sok z 1 cytryny.

Przygotowanie: jaja utrzeć z cukrem i szczyptą soli. pomału dodawać najpierw mąkę ziemniaczaną, później pszenną z proszkiem do pieczenia. Ucierać. Dodawać stopniowo roztopioną, ale nie gorącą margarynę i sok z cytryny. Piec ok. 30 min. w 180 st.C. Z tego ciasta wychodzą piękne baranki wielkanocne, potrzebna jest tylko odpowiednia foremka.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska