Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bułeczki z pieczarkami – Lubuskie Smaki, odcinek 1

redakcja Gazety Lubuskiej
redakcja Gazety Lubuskiej
Wideo
od 16 lat
Zapraszamy do kuchni na żywo. W pierwszym odcinku gotujemy według przepisu z naszej książki „Przepisy sprawdzone przez pokolenia”. Prowadzisz firmę? Ty też możesz zagrać w kolejnym filmie. Albo Twoje produkty.

Nasza książka już w filmie

Książka kucharska „Przepisy sprawdzone przez pokolenia” to unikalny zbiór pomysłów na łatwe w przygotowaniu i smaczne potrawy opracowane przez Czytelników „Gazety Lubuskiej”. Swoimi kuchennymi sekretami podzielili się między innymi uczniowie i nauczyciele z lubuskich szkół gastronomicznych, członkinie kół gospodyń wiejskich i blogerzy kulinarni. W naszej książce znajdą Państwo kilkadziesiąt przepisów na: zupy, dania główne, słodkości oraz przetwory domowe i dodatki.

Album można kupić od poniedziałku 21 marca w Biurach Ogłoszeń „Gazety Lubuskiej” w Zielonej Górze, al. Niepodległości 25 oraz Gorzowie Wlkp., ul. Sikorskiego 111 (Park 111 II p.). Kosztuje 24,30 zł. Jeśli nie możesz tego zrobić osobiście, można zamówić wysyłkę książki. Wpłać pieniądze na konto 48 1050 0099 6557 0003 0034 9583, koniecznie podając w treści dokładne dane: imię i nazwisko, adres oraz tytuł albumu. Koszt z wysyłki - 11 zł. Więcej informacji: 68 324 88 77.

Mamy też inną, nową propozycję. Dziś pokazany przez nas film to dopiero początek filmowej kuchni. Chciałbyś zareklamować się w filmie, ugotować ulubione danie przed kamerą, wypromować siebie, swoją firmę lub produkty. Po prostu zadzwoń lub napisz. Kontakt: Patrycjusz Tomyślak, e-mail: [email protected], tel. 510 026 995.

Już dziś możesz wypróbować przepis pokazany na filmie.

BUŁECZKI Z PIECZARKAMI

Farsz pieczarkowy:
- około 30 dag pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- sól, pieprz, ostra papryka - do smaku,
- 3 łyżki masła.
Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić.

Bułeczki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej plus mąka do posypywania ciasta,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mleka plus odrobina do posmarowania bułek,
- 4 dag świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 4 łyżki masła,
- kawałeczek żółtego sera do posypania bułek.
Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno, zamiast tradycyjnej kanapki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska