Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Burgery, langosze, churrosy i inne smaki. Do Gorzowa znów zawitają food trucki!

Magdalena Marszałek
Magdalena Marszałek
Smaki świata znów w Gorzowie. W marcu do miasta ponownie zawitają food trucki.
Smaki świata znów w Gorzowie. W marcu do miasta ponownie zawitają food trucki. Pexels
Wraz z wiosną w Gorzowie pojawią się restauracje na kółkach serwujące pyszności z najróżniejszych zakątków świata. Odbędzie się tu kolejna edycja jednego z największych zlotów food truckowych w kraju. Dla miłośników streetfoodu mobilni kucharze przygotują burgery w nietypowych odsłonach, belgijskie frytki i zapiekanki. Podniebienia wielbicieli bardziej egzotycznych smaków zadowolą natomiast specjały kuchni azjatyckiej czy meksykańskiej.

Food trucki ponownie w Gorzowie

Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie, które odbywa się cyklicznie w kilkudziesięciu polskich miastach. Od pięciu lat zabiera w kulinarną podróż dookoła świata również gorzowian. Tym razem mobilni kucharze będą karmić mieszkańców swoimi popisowymi potrawami w marcu. Dań, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach, będzie można próbować przez dwa dni.

  • 19 marca października (sobota) w godzinach od 12:00 do 21:00
  • 20 marca (niedziela) w godzinach od 12:00 do 20:00

Od burgerów po makarony i pączki

Małe restauracje na kółkach pojawią się tradycyjnie na Placu Grunwaldzkim i przygotują smakowite dania. Gorzowianie spróbują między innymi frytek belgijskich, półmetrowych zapiekanek, burgerów, kanapek z szarpaną wieprzowiną, makaronów z woka i azjatyckich pierożków. Dla miłośników słodkości przygotują natomiast hiszpańskie churrosy, węgierskie langosze i amerykańskie pączki z dziurką. Do skosztowania będą także przysmaki:

  • kuchni indyjskiej
  • kuchni arabskiej
  • kuchni śródziemnomorskiej

Idea jest taka, aby food trucki serwowały różne od siebie dania. Są więc przedstawiciele kuchni chińskiej, tajskiej, meksykańskiej, gruzińskiej, ukraińskiej, węgierskiej. Nie brakuje streetfoodowych klasyków i dań orientalnych, przekąsek na słodko i słono. Dania przygotowywane są według autorskich, często z domowymi sosami lub nietuzinkowymi dodatkami - zapewniają organizatorzy przedsięwzięcia.

Czym są food trucki?

Food trucki to po prostu restauracje w wersji mini - w samochodzie lub gastronomicznej przyczepce. Te współczesne wyróżniają się swoją charakterystycznym, wąskim, ale dobrze dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są zawsze na miejscu.

Czy jedzenie to wszystko?

Głównym punktem wydarzenia są oczywiście smakołyki z najróżniejszych stron świata, ale na tym nie koniec. Uczestnicy wydarzenia będą mogli także wziąć udział w zawodach jedzenia na czas, rodzinnej grze terenowej, czy zagłosować na najsmaczniejszego food trucka festiwalu.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska