Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

By jedzenie nie truło

Tatiana Mikułko 0 95 722 57 72 [email protected]
Latem lepiej uważać na spożywanie wędlin. Lepiej, ze względu na wysokie temperatury, podawać je na stół prosto z lodówki.
Latem lepiej uważać na spożywanie wędlin. Lepiej, ze względu na wysokie temperatury, podawać je na stół prosto z lodówki. fot. Digitouch
Pływające ciasta z kremem, rozpuszczająca się galareta i lody, woda, która po otwarciu długo stoi na kuchennym blacie.

lepiej tego unikać jeśli nie chcemy mieć sensacji żołądkowych.

Niby każdy wie, jak należy przechowywać żywność, by była świeża i zdrowa i byśmy po jej zjedzeniu nie nabawili się zatrucia pokarmowego. Jednak każdego roku, szczególnie latem, wiele osób trafia do lekarza z powodu nieprzyjemnych dolegliwości przewodu pokarmowego.

Jest kilka zasad, których należy przestrzegać podczas przechowywania żywności i jej przygotowania. Ta wiedza, którą podzieliła się z nami Elżbieta Matuszkiewicz, kierownik Oddziału Higieny Żywności i Przedmiotów Użytku w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie, uchroni nas przed konsekwencjami zjedzenia zakażonych pokarmów. Oto te reguły:

  • zanim kupisz coś w sklepie, czytaj uwagi na opakowaniu. Ważna jest nie tylko data przydatności do spożycia, ale i wskazówki od producenta, w jakiej temperaturze przechowywać dany produkt, np. mięso mielone i świeże ryby lubią temp. 2 stop. C, a jogurty, kefiry i śmietany - od 6-8 stop. C.
  • żywność trwałą, np. makarony, dżemy, cukier przechowujemy w temp. pokojowej. Po otwarciu słoika, np. z konfiturą, chowamy go do lodówki.
  • woda mineralna i źródlana powinna stać w chłodnych miejscach, po otwarciu butelki w lodówce. Zwracaj na to uwagę kupując butelkę w sklepie. Woda może zawierać pewną ilość mikroorganizmów. Gdy w sklepie nie ma klimatyzacji, a butelki nie stoją w chłodnych miejscach (jak to najczęściej określa producent) , to wymarzone warunki dla rozwoju bakterii, których nie zobaczysz gołym okiem. Jest to jednak dla ciebie informacja, żeby wody nie kupować.
  • soki jednodniowe przechowuj w lodówce.
  • nie jedz surowych jaj ani surowego mięsa (niewskazany jest kogel-mogel, tatar, niedopieczone mięso) - mogą być skażone pałeczkami salmonelli. Bakteria ta ginie w wysokich temperaturach. Przed przygotowaniem potraw z jajek, umyje je.
  • przygotowując przyjęcia zadbaj o odpowiednią ilość miejsca w lodówce dla przechowywania potraw. Nie wstawiaj ich do chłodnych miejsc, np. piwnicy. Tam mogą być gryzonie, które przenoszą pałeczki salmonelli.
  • unikaj ciast z kremem, które pod wpływem temperatury się rozpływają, lejących się galaret, rozmrożonych lodów.
  • produktów raz rozmrożonych nie powinno się po raz drugi zamrażać.
  • szykujesz grilla? Pamiętaj, żeby produkty, które mają się na nim smażyć, wyjąć prosto z lodówki. Szkodliwe mikroorganizmy namnażają się bardzo szybko jeśli żywność przechowywana jest w temp. pokojowej.

    Pięć zasad

    SUROWE? NIE DZIĘKUJĘ


    Kobiety w ciąży powinny unikać surowego albo niedogotowanego mięsa. Unikaj tatara, krwistych befsztyków, sushi itd. Możesz się zarazić toksoplazmozą.

    Nie jedz surowych jajek. Mogą się w nich czaić zarazki salmonelli.



    1. Utrzymuj czystość - myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania; myj ręce po wyjściu z toalety; myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności; chroń kuchnie i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
    2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej - do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia; magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach.
    3. Gotuj dokładnie - przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza; zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temp. 70 st. C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste, nie różowe.
    4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze - nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej dłużej niż dwie godz.; wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce, utrzymuj wysoką temp. gotowanych potraw tuż przed podaniem; nie trzymaj żywności zbyt długo nawet w lodówce; nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temp. pokojowej (zanurz w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
    5. Używaj bezpiecznej wody i żywności - nie jedz produktów, które utraciły już datę przydatności do spożycia; myj owoce i warzywa.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska