lepiej tego unikać jeśli nie chcemy mieć sensacji żołądkowych.
Niby każdy wie, jak należy przechowywać żywność, by była świeża i zdrowa i byśmy po jej zjedzeniu nie nabawili się zatrucia pokarmowego. Jednak każdego roku, szczególnie latem, wiele osób trafia do lekarza z powodu nieprzyjemnych dolegliwości przewodu pokarmowego.
Jest kilka zasad, których należy przestrzegać podczas przechowywania żywności i jej przygotowania. Ta wiedza, którą podzieliła się z nami Elżbieta Matuszkiewicz, kierownik Oddziału Higieny Żywności i Przedmiotów Użytku w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie, uchroni nas przed konsekwencjami zjedzenia zakażonych pokarmów. Oto te reguły:
Pięć zasad
SUROWE? NIE DZIĘKUJĘ
Kobiety w ciąży powinny unikać surowego albo niedogotowanego mięsa. Unikaj tatara, krwistych befsztyków, sushi itd. Możesz się zarazić toksoplazmozą.
Nie jedz surowych jajek. Mogą się w nich czaić zarazki salmonelli.
1. Utrzymuj czystość - myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania; myj ręce po wyjściu z toalety; myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności; chroń kuchnie i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej - do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia; magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach.
3. Gotuj dokładnie - przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza; zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temp. 70 st. C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste, nie różowe.
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze - nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej dłużej niż dwie godz.; wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce, utrzymuj wysoką temp. gotowanych potraw tuż przed podaniem; nie trzymaj żywności zbyt długo nawet w lodówce; nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temp. pokojowej (zanurz w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności - nie jedz produktów, które utraciły już datę przydatności do spożycia; myj owoce i warzywa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?