5/8
Siekany tatar z polędwicy wołowej
fot. materiały prasowe Kevin Aiston

Siekany tatar z polędwicy wołowej

6/8
Kevin Aiston ukończył wyższą szkołę gastronomiczną w...
fot. Marzena Bugała/PolskaPress

Kevin Aiston ukończył wyższą szkołę gastronomiczną w Londynie

7/8


Kevin Aiston w trakcie pokazu kulinarnego

8/8



Zapiekanka pasterska (Shepard's pie)

Składniki:

500 g ziemniaków, obrane i pokrojone na połowę
Masła do ziemniaków
Majonez do ziemniaków
Olej roślinny,
Cebule, duże i posiekane,
Wołowina mielona taka jak do spaghetti bolognese,
Marchewki,
Groszek w puszce,
Świeży tymianek
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki
Kilka ząbków czosnku,
Sos sojowy (Uważaj, bo słony jest ten sos sojowy, więc uważaj na sól przy przyprawieniu)
Liście laurowe, kruszone
Ziele angielskie(maksymalnie 10)
Mąka,
Ser (jak się lubi, dodaje się na końcu pieczenia około 10 minut przed wyjęciem z piekarnika)

Przygotowanie:

Purée ziemniaczane:
Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Wkładamy ziemniaki z powrotem do garnka i stawiamy na małym ogniu, aby nadmiar wody z ziemniaki odparowała. Nie mogą być zbyt suche. Wstrząsamy garnkiem od czasu do czasu, aby woda mogła odparować i żeby ziemniaki nie przykleiły do dna garnka.

Ziemniaki rozgniatamy delikatnie widelcem i dodajemy tyle masła i majonezu, ile chcemy, żeby masa ziemniaczana była gładka. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Za każdym razem należy spróbować smak, aby „złapać” i poprawić ewentualne niechciane błędy. Gotowe purée odstawiamy spokojnie na chwile.


Przygotowanie mięsa:


Na dużej patelni lub w dużym rondlu rozgrzejemy trochę oleju do podsmażenia pokrojonej na krążki cebuli. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso odda większość wody, mieszamy mąkę, tak, że będziemy mieli piękny średnio gęsty ciemnobrązowy sos. Zmniejszamy ogień. Dodajemy mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie i wlewamy do mięsa. Dzięki temu unikniemy grudek. Mięso gotujemy powoli.

Marchewki kroimy w średnie plastry. Jeśli w tym czasie sos jest zbyt gęsty to dolewamy wody. Czosnek kroimy na małe kawałki, wrzucamy go do mięsa, cebuli i marchwi.

Otwieramy puszkę groszku, wylewamy wodę i dodajemy je również do mięsa i warzyw. Dodajemy kilka kropli sosu sojowego. Uważajmy, bo sos sojowy jest bardzo słony. Sprawdzamy smak na bieżąco.

Weźmiemy teraz ziele angielskie i rozkruszamy płaską stroną dużego, szerokiego noża kuchennego. Dodajemy do mieszanki mięsa i warzyw na patelni lub w rondlu i wmieszamy.

Całość umieszczamy w dużym naczyniu żaroodpornym bez pokrywki. Zostawiamy kilka centymetrów od góry naczynia, aby umieścić purée ziemniaczane. Nie dociskamy zbyt mocno ziemniaków na mięsie. Nie „wrzucamy” purée zbyt dynamicznie, bo inaczej płyny ze sosu namoczą ziemniaki aż tak, że purée "utopi się" w sosie i dostaniemy taki okropny misz-masz. Mamy otrzymać wyraźne dwie warstwy.

Zapiekankę pasterską wkładamy na środkowe miejsce w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C i pieczemy przez około 30 - 45 minut. Przed końcem pieczenia (około 10 minut) można wierzch posypać startym żółtym serem.

Smacznego!

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Historyczna ulica w Gorzowie będzie pełniła funkcję deptaka

Historyczna ulica w Gorzowie będzie pełniła funkcję deptaka

Szczęśliwy finał poszukiwań 29-latka ze Szprotawy. Sprawdzono ponad 400 ha lasów

Szczęśliwy finał poszukiwań 29-latka ze Szprotawy. Sprawdzono ponad 400 ha lasów

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Zobacz również

Historyczna ulica w Gorzowie będzie pełniła funkcję deptaka

Historyczna ulica w Gorzowie będzie pełniła funkcję deptaka

Szczęśliwy finał poszukiwań 29-latka ze Szprotawy. Sprawdzono ponad 400 ha lasów

Szczęśliwy finał poszukiwań 29-latka ze Szprotawy. Sprawdzono ponad 400 ha lasów