Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chemiczne bomby w ciastach, ciastkach i ciasteczkach. Sprawdź, jakie jesz drożdżówki (wideo)

Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Choć wyglądają bardzo apetycznie, to niejednokrotnie zawierają mnóstwo sztucznych barwników i konserwantów. Mowa o różnego rodzaju ciastach i ciastkach, w których często polewa nie jest czekoladowa, tylko czekoladopodobna, śmietana nie jest kremówką, a miksem białkowo-tłuszczowym, zaś apetyczna babka drożdżowa ma bardzo długą listę składników. - Konsument ma wybór: czy wybierze produkt gorzej wyglądający bez polepszaczy, czy ładny, żółciutki - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" dr hab. Katarzyna Pawłowska-Góral z Katedry Żywienia Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Z kolei cukiernik Grzegorz Więckowski pokazał, czym różni się prawdziwa drożdżówka od tej z barwnikami i innymi sztucznymi dodatkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska