Okazuje się, że na świątecznym stole lubuskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, rodziny z lubuskiego coraz chętniej eksperymentują – prawie połowa z nich przyznaje, że podczas Świąt przygotowuje więcej dań, które wcześniej nie były popularne.
Zastanawiacie się, jakich smaków w tym magicznym okresie nie może zabraknąć w lubuskich domach?
Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, Lubuszanie nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami (68%), smażonego karpia (51%) i śledzi (15%), a także czerwonego barszczu - aż w 83% lubuskich domów podaje się go podczas świąt.
Jak dobrze znasz teksty kolęd? Sprawdź się!
Mimo tego, że przygotowujemy tę tradycyjną zupę od wielu lat – nadal sprawia nam sporo trudności. Dla mieszkańców naszego województwa najtrudniejszym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniego smaku barszczu (29%), a także obieranie (27%) i ścieranie buraków (21%).
Chętnie przygotowujemy także słynną już sałatkę warzywną. Ponad połowa mieszkańców lubuskiego (58%) uważa ją za swoją specjalność. W ponad połowie lubuskich domów (68%) nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami, które są także ulubionym daniem najmłodszych.
Sprawdź również: TOP 10 przepisów na wigilijnego karpia
Zobacz także: Jedzmy słodycze na zapas. W przyszłym roku będą dużo droższe
źródło: AIP
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?