Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło [przepis]

mat.prasowe Polsat Food Network
Czekoladowo -pomarańczowe tarty Anny Olson.
Czekoladowo -pomarańczowe tarty Anny Olson. mat.prasowe Polsat Food Network
Kochamy czekoladę! Ty też? Spędź z nią Walentynki! Przygotuj wyjątkowe czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło.

Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło

Przepis: Anna Olson
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 30 min
Liczba porcji: 8

SKŁADNIKI:
Ciasto czekoladowe

  • 125 ml (½ szklanki) masła o temperaturze pokojowej
  • 65 g (½ szklanki) cukru pudru, przesianego
  • 3 duże żółtka
  • 115 g (1 szklanka) mąki
  • 65 ml (¼ szklanki) kakao w proszku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 1 białko z dużego jaja, roztrzepane
  • 3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 115 g (½ szklanki) cukru (będzie używany w kilku porcjach)
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 65 ml (¼ szklanki) kakao w proszku, przesianego
  • 85 g ciemnej czekolady – roztopionej, ciepłej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE

Aby przygotować ciasto, ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę, wrzuć naraz wszystkie trzy żółtka i jeszcze raz ubij całość, aż składniki będą dobrze połączone.

Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao w proszku, mąkę kukurydzianą i sól. Dodaj to do maślanej mieszanki i wymieszaj, aż składniki równomiernie się połączą. Uformuj ciasto w kształt dysku, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba wyrobić jeszcze raz lub dwa razy, na lekko oprószonej mąką powierzchni, aby je zmiękczyć. Następnie rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Wytnij z niego 8 krążków o średnicy około 10 cm lub takich, które będą pasowały do Twoich foremek. Najlepsze będą foremki z wyjmowanym dnem. Wyłóż foremki krążkami ciasta i dokładnie dociśnij je do ścianek, po czym usuń nadmiar ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw foremki do lodówki do schłodzenia na 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto w foremkach wstaw na blachę bezpośrednio z lodówki i piecz przez około 18 minut. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj wnętrza tart roztrzepanym białkiem – uchroni to ciasto od zawilgocenia po nałożeniu nadzienia i pozostanie ono chrupiące. Teraz wystudź ciasto przed nałożeniem nadzienia.

Aby przygotować nadzienie, ubij pozostałe po żółtkach trzy białka na pianę i powoli dodaj ¼ szklanki cukru, ubijając cały czas na wysokich obrotach, dopóki piana nie będzie utrzymywała stałego kształtu bez rozpływania się.

Ubij ręczną trzepaczką 3 żółtka z pozostałą ¼ szklanki cukru, ekstraktem z wanilii i skórką pomarańczową, aż masa stanie się jasna i gęsta. Przełóż pianę z białek do masy z żółtek i delikatnie domieszaj przesiane kakao, wymieszaj, po czym dodaj roztopioną, ciepłą czekoladę i likier pomarańczowy. Cały czas używając ręcznej trzepaczki lub łopatki wymieszaj delikatnie wszystkie składniki razem aż do ich połączenia.

Gotowe nadzienie wlej do foremek z upieczonym ciastem na tarty i wstaw do piekarnika na około 8 minut (nadal temperatura 180°C) – dopóki tarty nie zaczną tracić połysku naokoło brzegów, ale środek nadal będzie ciemny i połyskujący. Pozwól tartom ostygnąć przez 2 minuty, po czym ostrożnie wyjmij je z foremek (tutaj przyda się wyjmowane dno, ale nie jest konieczne). Podawaj natychmiast, póki są ciepłe.

Alternatywnie, możesz przygotować nadzienie, wypełnić nim tarty i schłodzić całość, dopóki nie przyjdzie czas, aby je upiec i natychmiast podawać. Wtedy dodaj 2-3 minuty do czasu pieczenia.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3