Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy przechodząc na dietę musimy rezygnować z chleba?

Anna Chreptowicz
Przechodząc na dietę wcale nie trzeba pozbawiać się przyjemności jedzenia pieczywa. Najważniejsze jest wybieranie tego zdrowego - pozbawionego chemicznych ulepszaczy i konserwantów
Przechodząc na dietę wcale nie trzeba pozbawiać się przyjemności jedzenia pieczywa. Najważniejsze jest wybieranie tego zdrowego - pozbawionego chemicznych ulepszaczy i konserwantów DiGiTouch
Większość z nas przechodząc na dietę, eliminuje pieczywo z codziennego menu. Jednak, jak mówią dietetycy, wcale nie trzeba pozbawiać się przyjemności jedzenia chleba. Wystarczy wiedzieć, po jaki sięgnąć, by był zdrowy.

Pieczywo warto jeść, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych węglowodanów, zawiera makro i mikroelementy, żelazo, witaminy z grupy B, cynk i magnez. Jest również źródłem zdrowego błonnika, który powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi w dużych ilościach. Zdrowa dieta to nie taka, w której wszystkiego sobie odmawiamy, lecz w której świadomie i rozsądnie dobieramy produkty.
Chleb od wieków stanowi ważny składnik naszej codziennej diety. Z biegiem lat przybyło gatunków i rodzajów tego tradycyjnego pieczywa. Które więc wybrać, by było najzdrowsze i najbardziej wartościowe.
Monika Pogoda-Marcinkiewicz, specjalista ds. żywienia z Zielonej Góry mówi, że pieczywo może być zdrowe, trzeba jednak zwracać uwagę na jego skład. - Im mniej "ulepszaczy", tym lepiej. Im pieczywo z grubszego przemiału, tym korzystniejsze posiada właściwości - mówi. Często zdarza się tak, że kupowany przez nas chleb, który uchodzi za zdrowy, ciemny, zawdzięcza swój kolor jedynie dodatkowi karmelu, a nie odpowiedniej mące.

Dlatego warto sprawdzać na opakowaniu albo pytać sprzedawcę o skład pieczywa. - Prawdziwy chleb razowy ma w sobie około 90 proc. mąki razowej żytniej, jest szarobrązowy i co ciekawe nie powinien się kruszyć - mówi dietetyczka. Piekarz z wieloletnim doświadczeniem dodaje, że żytni chleb, to szary chleb. Wszystko to, co wychodzi ponad ten szary ton, jest barwione. Mówi, że najgorszy jest karmel, czyli cukier palony, który przy wysokiej temperaturze wytwarza rakotwórcze związki. Wartko kupować więc pieczywo w sprawdzonych piekarniach, które korzystają ze sprawdzonych składników i receptur.

Aby pieczywo było zdrowe, powinno być wypieczone z dobrej jakościowo mąki, a więc z takiej, która jest jak najmniej przetworzona. Najzdrowszym rodzajem mąki jest mąka pełnoziarnista.
Kolejnym elementem wpływającym na jakość pieczywa jest zakwas, który warto użyć zamiast drożdży.
Zasada wyboru pieczywa jest prosta - im mniej składników w naszym chlebie, tym lepiej. Tym jest on zdrowszy, zawiera więcej minerałów i cennych składników.
Dlatego przechodząc na dietę, wcale nie trzeba pozbawiać się przyjemności jedzenia niektórych potraw, w tym pieczywa. Najważniejsze jest wybieranie zdrowych produktów, pozbawionych chemii i konserwantów.

- Warto zdrowo się odżywiać, ponieważ ma to ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia. Zdrowa dieta znacząco wpływa na wydłużenie naszego życia, dodaje nam energii, poprawia witalność, zmniejsza ryzyko chorób - zachęca dietetyczka.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska