9/11
Goździki to aromatyczna przyprawa idealnie sprawdzająca się...
fot. Mariia Vasileva/123RF

Goździki i inne przyprawy korzenne

Goździki to aromatyczna przyprawa idealnie sprawdzająca się w gorących napojach, deserach, daniach mięsnych i sosach (w mieszankach). Zarówno wyciąg z goździków, jak i jeden z głównych związków w ich olejku eterycznym, wykazał działanie przeciw wirusom m.in. grypy (H7N3), opryszczki (HSV-1) czy kaliciwirusowi (FCV).

Podobne działanie wykazywał aldehyd cynamonowy obecny nie tylko w cynamonie cejlońskim (przeciwko HCV) czy anetol w anyżu gwiazdkowym (przeciwko HSV-1), jak również wiele innych związków olejków aromatycznych tych i innych przypraw korzennych. Warto mieć w kuchni ich zestaw i dodawać w różnych kombinacjach do potraw.

10/11
Ostre papryki, które zawdzięczają swoje działanie...
fot. bbtreesubmission

Papryka chili

Ostre papryki, które zawdzięczają swoje działanie kapsaicynie, to składniki dań o działaniu pobudzającym układ odpornościowy. Okazuje się bowiem, że kluczowe komórki biorące udział w reakcji odpornościowej w postaci komórek dendrytycznych mają receptor tego związku! Komórki te prezentują antygen limfocytom T w ramach odpowiedzi immunologicznej na infekcję, a kapsaicyna ten proces nasila. Mechanizm procesu opisano m.in. na łamach „Immune Network”. W badaniach poświęconych kapsaicynie udowodniono jej działanie m.in. przeciwko wirusom HSV-1, HSV-2, IAV czy MNV.

Paprykę chili można jeść w postaci suszonej czy w sosach, choć dobrze też regularnie sięgać po ich świeże strączki, które są bogate w witaminę C. Można utrzeć je w moździerzu, najlepiej z czosnkiem.

11/11
Składniki naparu zielonej herbaty, należące do flawonoidów...
fot. Yulia Davidovich/123RF

Zielona herbata

Składniki naparu zielonej herbaty, należące do flawonoidów katechiny, blokują enzymy niezbędne do reprodukcji wirusów m.in. HIV, opryszczki, zapalenia wątroby typu B, FCV, MNV czy HAV.

Najsilniejsze działanie wykazuje EGCG, w który obfitują szczególnie herbaty szlachetne (m.in. gyokuro czy matcha), są też jednak licznie obecne w naparach wszystkich zielonych, białych i żółtych herbat, przygotowanych w wodzie o temperaturze odpowiedniej do gatunku. Sproszkowaną herbatę matcha można dodawać do koktajli i deserów.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

W Żaganiu uczniowie klasy policyjnej na wspólnej akcji z policjantami ruchu drogowego

W Żaganiu uczniowie klasy policyjnej na wspólnej akcji z policjantami ruchu drogowego

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Polecamy

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Lubuskie lasy suche i łatwopalne. Codziennie dochodzi do pożarów!

Lubuskie lasy suche i łatwopalne. Codziennie dochodzi do pożarów!

Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024

TYLKO U NAS
Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024