Mleko i produkty mleczne
Produkty, które nie zawierają glutenu: mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, ser biały (nieprzetworzony), ser żółty, sery dojrzewające.
Produkty, które mogą zawierać gluten: jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana, tanie sery żółte, gotowe twarożki do serników, sery pleśniowe.
Produkty, które zawierają gluten: napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż.
Tłuszcze
Produkty, które nie zawierają glutenu: masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek.
Produkty, które mogą zawierać gluten: majonez i gotowe sosy
Produkty, które zawierają gluten: olej z kiełków pszenicy.
Warzywa i przetwory z warzyw
Produkty, które nie zawierają glutenu: warzywa świeże, kiszone i konserwowe w tym warzywa strączkowe, ziemniaki i skrobia ziemniaczana.
Owoce
Produkty, które nie zawierają glutenu: wszystkie owoce świeże, mrożone i konserwowane.
Produkty, które mogą zawierać gluten: owoce suszone i wsady owocowe.