5/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Sałatka z serem feta,szpinakiem i malinami

Składniki:
Maliny -60 g (1 garść)
Szpinak – 2 garście
Ser feta 50 g
Słonecznik 1 łyżka
Oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie:
1.Wyłóż szpinak na talerz
2.Pokrój ser w drobną kostkę, dodaj do szpinaku
3.Upraż nasiona słonecznika na suchej patelni i dodaj do sałatki
4.Na koniec udekoruj malinami i polej oliwą z oliwek

6/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Jajko z hummusem i rzodkiewkami

Składniki:
Pomidory koktajlowe 5 sztuk
Jaja kurze 1 sztuka
Rzodkiewka 2 sztuki
Humus klasyczny 2 łyżeczki
Szczypiorek, pieprz

Przygotowanie:
1.Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na pół
2.Nałóż po łyżeczce hummusu na każdą połówkę
3.Podaj z rzodkiewkami i pomidorkami koktajlowymi
4.Posyp szczypiorkiem

7/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Szpinakowa rolada z hummusem i łososiem

Składniki:
Jaja kurze 2 sztuki
Pomidory koktajlowe 5 sztuk
Humus klasyczny 8 łyżeczek
Szpinak 2 garście
Łosoś wędzony 40 g
Mąka gryczana 1 łyżka
Czosnek 1 ząbek
Szczypiorek, oliwa,sól, pieprz

Przygotowanie:
1.Szpinak zblenduj lub posiekaj bardzo dokładnie
2.Rozgrzej patelnię, dodaj szpinak oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
3.Szpinak przełóż do kubka lub blenderem
4.Dodaj dwa jajka i łyżkę mąki gryczanej
5.Zblenduj całość na gładką masę
6.Rozgrzej patelnię do naleśników i usmaż masę szpinakową z dwóch stron
7.Przełóż naleśnik na talerz, posmaruj humusem, a na środku ułóż w linii równej łososia
8.Zawiń ciasno i pokrój na 1 cm plasterki lub przekrój rolkę na pół
9.Posyp szczypiorkiem. Dodaj pomidorki koktajlowe

8/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Pasztet z bakłażana i suszonych pomidorów

Składniki:
Fasola czerwona w zalewie 400 g
Bakłażan 200 g
Suszone pomidory w oleju 10 sztuk
Cebula 100 g
Słonecznik 10 łyżek
Siemię lniane mielone 5 łyżeczek
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona
Pieprz, sól, chili mielone

Przygotowanie:
1.Bakłażana owijamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut
2.Po wyciągnięciu bakłażana z piekarnika, studzimy go, usuwamy pestki i wyciagamy miąższ
3.Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oleju
4.Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory suszone i podsmażamy przez chwilę. Ściągamy z palnika
5.Do garnka dorzucamy fasolę i bakłażana i słonecznika. Doprawiamy papryką, pieprzem, solą i miksujemy wszystko na gładką masę. Możemy użyć blendera.
6.Do masy dokładamy zmielone siemię lniane. Jeśli masa wydaje się nam zbyt sucha, można dodać zalewy z pomidorów suszonych
7.Przekładamy pasztet do foremki i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Maturzyści z VII LO w Zielonej Górze odetchnęli z ulgą. Jutro matematyka

Maturzyści z VII LO w Zielonej Górze odetchnęli z ulgą. Jutro matematyka

Bielan przed komisją śledczą. Czy był pomysłodawcą wyborów kopertowych?

NA ŻYWO
Bielan przed komisją śledczą. Czy był pomysłodawcą wyborów kopertowych?

Pyszna sałatka ze świeżego szpinaku. Poznaj przepis na zieloną przystawkę

Pyszna sałatka ze świeżego szpinaku. Poznaj przepis na zieloną przystawkę

Zobacz również

Maturzyści z VII LO w Zielonej Górze odetchnęli z ulgą. Jutro matematyka

Maturzyści z VII LO w Zielonej Górze odetchnęli z ulgą. Jutro matematyka

Powyborcze zmiany na stanowiskach w powiecie nowosolskim. To dopiero początek

Powyborcze zmiany na stanowiskach w powiecie nowosolskim. To dopiero początek