9/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Żurek na zakwasie gryczanym

Składniki:
500 g białej kiełbasy
250 g wędzonego boczku
2 małe marchewki
1 mała pietruszka
Kawałek pora (10 cm)
1/4 selera korzeniowego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
3 namoczone suszone grzyby (np. prawdziwki)
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
3 łyżki suszonego majeranku
2 i 1/2 l wody
Bezglutenowy zakwas gryczany (przepis niżej)
200 ml mleka kokosowego niesłodzonego (do zabielenia zupy)
Korzeń chrzanu
12 jaj ugotowanych na twardo (po 2 na osobę)

Czas przygotowania: półtorej godziny + 5 dni kiszenia zakwasu

Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2 i 1/2 l zimnej wody, wkładamy białą kiełbasę i boczek wędzony, warzywa, grzyby oraz przyprawy (oprócz majeranku). Doprowadzamy do wrzenia (na średnim ogniu), przykręcamy płomień, aby wywar delikatnie się gotował. Po 20 minutach wyjmujemy białą kiełbasę, aby nie popękała, i dalej gotujemy do miękkości warzyw – ok. 40 minut. Wyjmujemy je z wywaru i schładzamy. Korzeniowe można później wykorzystać do sałatki jarzynowej. Grzyby kroimy w paseczki. Wsypujemy roztarty w dłoniach suszony majeranek (będzie bardziej aromatyczny). Wlewamy przecedzony przez metalowe sitko zakwas. Gotujemy przez ok. 15 minut, pod koniec dodajemy 200 ml mleka kokosowego i ponownie wszystko gotujemy kolejnych 15 minut.
Do talerza wkrawamy białą kiełbasę, pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Obrany i umyty korzeń chrzanu nożem w postaci cienkich wiórków ucieramy wprost do talerza. Dodajemy 2 jajka i zalewamy wszystko gorącym żurkiem.

Zakwas gryczany na żurek
Składniki:
5 czubatych łyżek (ok. 100 g) mąki gryczanej, najlepiej grubo i świeżo zmielonej (jako zamiennika można użyć ryżowej)
2 średnie ząbki czosnku przekrojone na pół
3 listki laurowe
6 owoców ziela angielskiego
20 g skórki z chleba gryczanego na zakwasie
600 ml letniej wody przegotowanej

Przygotowanie:
Do wyparzonego suchego litrowego słoika wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy przyprawy, skórę chleba gryczanego na zakwasie i zalewamy letnią wodą o temperaturze 36 stopni Celsjusza. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 5 dni. Mieszamy raz dziennie drewnianą łyżką. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy do przyrządzenia żurku, pachnieć kwasem i mieć korzenno-kwaskowaty smak.

10/11
Spód:...
fot. Dawid Łukasik

Fit Mazurek

Spód:
250 g mąki bezglutenowej
160 g oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
Szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
Kilka łyżek zimnej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem orzechowy:
200 g masła orzechowego 100%
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny

Dekoracja:
Suszone morele, migdały

Spód:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojony olej kokosowy w postaci stałej i miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstanie kruszonka.
Dodać syrop klonowy, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy i miksować dalej aż składniki się połączą w jednolitą kulę, w razie potrzeby skrapiać ciasto niewielką ilością zimnej. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 45 minut w lodówce.
Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (jeśli ciasto się kruszy, wystarczy chwilę ogrzać je w dłoniach zlepiając je). Przenieść na spód prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm, odkleić górny papier, brakujące miejsca podoklejać palcami. Brzegi uformować w wałeczki.
Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. Całkowicie ostudzić.

Krem orzechowy
Masło orzechowe dokładnie wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Rozsmarować na spodzie.Udekorować morelami, płatkami Można schłodzić mazurek lub podawać od razu

11/11
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc poleca Olga Chaińska. Zobacz koniecznie [ZDJĘCIA]
Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Tłumy na targach rolniczych w Gliśnie. Jak tu gwarno, smacznie i kolorowo! Zobaczcie!

Tłumy na targach rolniczych w Gliśnie. Jak tu gwarno, smacznie i kolorowo! Zobaczcie!

Polecamy

Odsłonięcie czwartego już Suleszka. Rycerski szlak się wydłuża...

Odsłonięcie czwartego już Suleszka. Rycerski szlak się wydłuża...

W szkole pod Nową Solą wielkie święto. Uczniowie mają w końcu salę gimnastyczną

W szkole pod Nową Solą wielkie święto. Uczniowie mają w końcu salę gimnastyczną

Puchar Tymbarku. Już się nie mogą doczekać gry na stadionie PGE Narodowym!

Puchar Tymbarku. Już się nie mogą doczekać gry na stadionie PGE Narodowym!