Domowe przysmaki

oprac. antocha
Przedstawiamy przepisy naszych Czytelników. Dziś kilka smacznych pomysłów na przetwory, nadesłanych nam przez panią Albinę Ostapiej z Gubina.

Sok z aronii

Składniki: 3 szklanki wody, 1 kg cukru, 30 kulek aronii, 25 sztuk liści z wiśni. 2 łyżki kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:

Gotować ok. 15 min. wodę, aronię i liście wiśni. Następnie odcedzić wywar, dodać 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. Gotować 5 minut, nie pasteryzować.

Nalewka z wiśni

Składniki: 1,8 kg wiśni, 15 dag liści z wiśni, 2 kg cukru, 4 litry wody, kwasek cytrynowy, litr spirytusu.

Przygotowanie:

Gotować wiśnie z liśćmi 10 minut. Odstawić na jeden dzień, a następnie odcedzić. Dodać kwasek cytrynowy, cukier i wymieszać aż to rozpuszczenia. Wlać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek.

Zalewa do papryki, grzybów, śledzi

Składniki zalewy: litr wody, 6 łyżek cukru, 1 łyżka soli, 150 ml octu, liść laurowy, pieprz, ziarnko gorczycy, ząbek czosnku, plaster cebuli.

Przygotowanie:

Zagotować składniki marynaty i zalać nią paprykę, grzyby, itp. Na wierzch słoika można wlać łyżkę oleju.

Ketchup domowy

Składniki: 5 kg pomidorów, 2 cebule, 25 dag cukru, szklanka octu, pieprz, 10 goździków, 10 ziaren ziela angielskiego, 0,5 gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Rozgotowane i przetarte pomidory dodać do startej cebuli i gotować 45 minut. Dodać przyprawy i gotować wszystko razem aż zgęstnieje.

.

Syrop na kaszel

Składniki: ok. 200 kwiatów mlecza, 3 szklanki wody, 1,5 kg cukru, płaska łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:

Gotować wodę z kwiatami mlecza 15 minut, następnie odcedzić i wsypać cukier i kwasek cytrynowy. Całość gotować 1 godzinę , a następnie zlać do słoiczków. Nie zagotowywać ich. Konsystencja będzie przypominała miód.

Konfitura z jarzębiny

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 1,5 kg cukru, 0,5 litra wody.

Przygotowanie:

Dojrzałe umyte owoce obgotować w dużej ilości wody. Czas gotowanie ok. 5 minut. Przygotować syrop z cukru i wody. Osączone owoce zalać gorącym syropem i pozostawić na kilka godzin. Następnie doprowadzić do wrzenie. Czynność powtarzać kilka razy, aż konfitura będzie gotowa.

Marynata do gruszek, śliwek, czereśni

Składniki zalewy: 3 szklanki wody, 0,5 kg cukru, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 szklanki octu, goździki, imbir, gorczyca, cynamon.

Przygotowanie:

Zagotowaną marynatą, zalać owoce ułożone w słoikach. Pasteryzować 20 minut.

Konfitura z cukini o smaku pomarańczowym

Składniki: 5 kg cukini, 1 kg cukru, 4 łyżeczki kwasku cytrynowego, ok. 5 galaretek o samku cytrynowym lub pomarańczowym.

Przygotowanie:

Zetrzeć na tarce obraną i oczyszczoną z nasiona cukinię. Następnie rozgotować cukinię, przy czym odlać 1 szklankę płynu, aby został gęściejszy. Dodać do cukini cukier i gotować przez 30 minut. Gdy masa zrobi się szklista, wsypać kwasek cytrynowy i dodać galaretki. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie i już nie gotować. Gorące wlać do słoików i obrócić do góry dnem.

Albina Ostapiej
Gubin

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie