Sok z aronii
Składniki: 3 szklanki wody, 1 kg cukru, 30 kulek aronii, 25 sztuk liści z wiśni. 2 łyżki kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
Gotować ok. 15 min. wodę, aronię i liście wiśni. Następnie odcedzić wywar, dodać 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. Gotować 5 minut, nie pasteryzować.
Nalewka z wiśni
Składniki: 1,8 kg wiśni, 15 dag liści z wiśni, 2 kg cukru, 4 litry wody, kwasek cytrynowy, litr spirytusu.
Przygotowanie:
Gotować wiśnie z liśćmi 10 minut. Odstawić na jeden dzień, a następnie odcedzić. Dodać kwasek cytrynowy, cukier i wymieszać aż to rozpuszczenia. Wlać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek.
Zalewa do papryki, grzybów, śledzi
Składniki zalewy: litr wody, 6 łyżek cukru, 1 łyżka soli, 150 ml octu, liść laurowy, pieprz, ziarnko gorczycy, ząbek czosnku, plaster cebuli.
Przygotowanie:
Zagotować składniki marynaty i zalać nią paprykę, grzyby, itp. Na wierzch słoika można wlać łyżkę oleju.
Ketchup domowy
Składniki: 5 kg pomidorów, 2 cebule, 25 dag cukru, szklanka octu, pieprz, 10 goździków, 10 ziaren ziela angielskiego, 0,5 gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Rozgotowane i przetarte pomidory dodać do startej cebuli i gotować 45 minut. Dodać przyprawy i gotować wszystko razem aż zgęstnieje.
.
Syrop na kaszel
Składniki: ok. 200 kwiatów mlecza, 3 szklanki wody, 1,5 kg cukru, płaska łyżeczkę kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
Gotować wodę z kwiatami mlecza 15 minut, następnie odcedzić i wsypać cukier i kwasek cytrynowy. Całość gotować 1 godzinę , a następnie zlać do słoiczków. Nie zagotowywać ich. Konsystencja będzie przypominała miód.
Konfitura z jarzębiny
Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 1,5 kg cukru, 0,5 litra wody.
Przygotowanie:
Dojrzałe umyte owoce obgotować w dużej ilości wody. Czas gotowanie ok. 5 minut. Przygotować syrop z cukru i wody. Osączone owoce zalać gorącym syropem i pozostawić na kilka godzin. Następnie doprowadzić do wrzenie. Czynność powtarzać kilka razy, aż konfitura będzie gotowa.
Marynata do gruszek, śliwek, czereśni
Składniki zalewy: 3 szklanki wody, 0,5 kg cukru, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 szklanki octu, goździki, imbir, gorczyca, cynamon.
Przygotowanie:
Zagotowaną marynatą, zalać owoce ułożone w słoikach. Pasteryzować 20 minut.
Konfitura z cukini o smaku pomarańczowym
Składniki: 5 kg cukini, 1 kg cukru, 4 łyżeczki kwasku cytrynowego, ok. 5 galaretek o samku cytrynowym lub pomarańczowym.
Przygotowanie:
Zetrzeć na tarce obraną i oczyszczoną z nasiona cukinię. Następnie rozgotować cukinię, przy czym odlać 1 szklankę płynu, aby został gęściejszy. Dodać do cukini cukier i gotować przez 30 minut. Gdy masa zrobi się szklista, wsypać kwasek cytrynowy i dodać galaretki. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie i już nie gotować. Gorące wlać do słoików i obrócić do góry dnem.
Albina Ostapiej
Gubin
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?