Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drinki oraz przystawki

(oprac. staw)
Przepisy na domowe przyjęcie sylwestrowe
Przepisy na domowe przyjęcie sylwestrowe
Przepisy na domowe przyjęcie sylwestrowe.

Słynne drinki

Mojito(czyt. Mohito) - ma kubańskie pochodzenie. Przyrządzany jest na bazie białego rumu o orzeźwiająco słodko-kwaśno-miętowym smaku. Mojito było jednym z ulubionych drinków Ernesta Hemingwaya

Przepis: podstawowymi składnikami są: biały rum, syrop cukrowy lub brązowy cukier trzcinowy, limonki, mięta, woda gazowana i kruszony lód.
Limonkę pokroić na 8 części. 3-4 części wrzucić do szklanki. Dodać kilka listków mięty, cukier lub syrop cukrowy i ugnieść wszystko razem. Dodać kruszony lód, aby wypełnił szklankę. Zalać 25 ml rumu i dopełnić wodą gazowaną. Pić przez rurkę.

MargaritaKrólowa drinków, mocna baba osłabiająca męską siłę. Zarazem doskonała w prostocie. Drink powstał w Acapulco w Meksyku w 1948 roku na bazie Tequilli oraz Contreau. Legenda mówi, że zrobiono ją na cześć amerykańskiej aktorki Marjorie King, która miała alergie na trunki, z wyjątkiem Tequilli. Marjorie to po hiszpańsku Margaritta.
Przepis: 40 ml tequili, 20 ml wódki, 1 łyżeczka cointreau, 20 ml soku z cytryny. Składniki zmieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego, wcześniej ozdobionego na brzegach solą. Dekorować limonką.

Drink Jamesa BondaCzyli martini z wódką wstrząśnięte, nie mieszane. Legendarny bohater filmowy pił go w przełomowych momentach akcji. Zwykle obok pojawiała się obok piękna, ale i niebezpieczna kobieta.
Przepis: 50 ml wódki, 100 ml wytrawnego martini, zielona oliwka, paseczek skórki cytryny. Do naczynia z lodem wlewamy alkohole. Wstrząsamy całość i wylewamy do kieliszka, pozostawiając lód w naczyniu. Dekorujemy oliwką i cytryną

Wycieczka na Karaiby, czyli Pina ColadaZ hiszpańskiego pina - ananas, colada - przecedzony. Słodki karaibski koktajl alkoholowy. Przyrządza się go z jasnego rumu, mleczka kokosowego i soku ananasowego. Drink tradycyjnie podawany jest z lodem i plastrem cytryny.
Przepis: 40 ml likieru kokosowego, 105 ml soku ananasowego, 5 ml syropu grenadine, 4 kostki lodu, do dekoracji: kawałek ananasa z pióropuszem. Lód włożyć do wysokiego kieliszka, wlać syrop, likier i sok, zamieszać. Przed podaniem udekorować ananasem.

Jak mieszamy drinki

1. Bezpośrednio w naczyniu - robimy tak tylko wtedy, gdy składniki mieszają się łatwo. Naczynie należy schłodzić, najpierw wrzucamy do niego lód, potem inne składniki i ostrożnie mieszamy łyżką barową, dekorujemy i od razu podajemy.
2. W blenderze - tak przygotowujemy napoje, które zawierają owoce, śmietanę, jaja oraz napoje mrożone lub podawane z lodem. Kieliszki trzeba wcześniej schłodzić. Wsypujesz do blendera szufelkę kruszonego lodu lub 2-3 duże kostki lodu. Odmierzasz składniki i wrzucać do blendera. Miksujesz przez 10 sekund na pierwszym stopniu, potem na drugim też przez dalsze 10 sekund. Przelewasz do kieliszków i natychmiast podawać.
3. W shakerze - tu też przyrządzasz napoje, które zawierają trudno łączące się składniki: syrop, likier, mleko, jaja. Shaker napełnia się lodem do 2/3 objętości i lekko potrząsa, aby go oziębić. Po wylaniu wody po stopniałym lodzie, napełniasz się shaker składnikami. Potrząsasz energicznie, trzymasz niemal prostopadle do klatki piersiowej. Napoje z łatwiej mieszającymi się składnikami potrząsasz ok. 10 sekund, trudno - przez ok. 20 sekund. Podajesz w schłodzonych kieliszkach.

Przystawki i sałatki

Ruloniki z szynką
Składniki: 12 dużych cienkich plastrów szynki, 3 jajka (pokrojone na 4 części wzdłuż), 3 łyżki tartego chrzanu, 6 łyżek majonezu, 12 gałązek natki pietruszki (tylko piórka), sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: wymieszać chrzan z majonezem, solą i pieprzem. Smarować plaster szynki, zwinąć ją w rożek, włożyć do środka cząstkę jajka i udekorować pietruszką.

Koreczki
Serowe (nr 1): kosteczki żółtego sera, marynowane śliwki lub ciemny winogron. Układamy ser, potem owoc i przebijamy wykałaczką lub kolorową szpadką.
Serowe (nr 2): kostki żółtego sera owijamy cienkimi plastrami boczku, zanurzamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy do tego osobno sos.
Śledziowe: na krążek zielonego ogórka kładziemy mniejszy krążek kiszonego ogórka, na to zwinięty kawałek fileta śledziowego, potem połówkę marynowanej śliwki i kawałek czerwonej papryki. Przekłuwamy szpadką.

Paluszki z szynką
Składniki: plastry szynki wieprzowej. grube paluszki sezamowe, szczypior.
Przygotowanie: plastry szynki kroimy na pół i owijamy pojedyncze paluszki sezamowe, każdy owiązujemy szczypiorkiem. Wkładamy do szerokiej szklanki lub pucharka.

Paszteciki bankietowe

Składniki: 1 opakowanie mrożonego, gotowego ciasta francuskiego (45 dag), 36 kiełbasek koktajlowych, 2-3 żółtka, 1/4 szklanki mleka, mak i sezam do posypania pasztecików.
Przygotowanie: płat ciast rozmrażamy w temperaturze pokojowej, rozkwałkowujemy, tniemy na prostokąty 5 cm na 8 cm. Kiełbaski owijamy ciastem, mocno zalepiając brzegi. Paszteciki układamy na blaszce. Żółtka miksujemy z mlekiem i mieszanką smarujemy dokładnie paszteciki. Posypujemy - część makiem, część- sezamem. Pieczemy na złoty kolor 20-25 min. w temp. 200 stopni C. Podajemy na ciepło lub na zimno z sosem.

Melon z szynką

Składniki: melon, 1/2 kg szynki konserwowej, czerwona i zielona papryka do dekoracji.
Przygotowanie: pokrojony w słupki melon owijamy cienkimi plastrami szynki. Przybieramy kawałkami melona, paskami papryki. Nabijamy na szpadki szaszłykowe. Można dodać do dekoracji śliwkę marynowaną, ciemny winogron lub grzybki.

Błyskawicza sałatka włoska
Składniki: 25 dag sera mozzarella w zalewie, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego jasnego lub sok z cytryny, sól, pieprz, listki świeżej bazylii.
Przygotowanie: pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w grube plastry. Ser odsączyć z zalewy, pokroić w plastry. Na półmisku układać na przemian plaster pomidora i sera. Zrobić sos z oliwy i octu, dodać sól, pieprz. Polać sałatkę. Udekorować listkami bazylii.

Sałatka Waldorf
Składniki: 3 jabłka, 1 seler korzeniowy, 10 orzechów włoskich, 0,5 szkl. majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier i pieprz do smaku.

Przygotowanie: jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę (ok. 1 cm), polać połową soku z cytryny. Seler obrać pokroić w plastry grubości jednego cm, zblanszować, pokroić tak, jak jabłka i polać pozostałym sokiem z cytryny. Orzechy grubo połamać, dodać do jabłek, selera i majonezu. Doprawić.

Sałatka z serem feta
Składniki: 10-12 dag sera Feta, 2 pomidory, jabłko, puszka kukurydzy, pół puszki gruszki konserwowej, 3 ogórki kiszone, mała papryka, 2 łyżki majonezu. 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, cukier do smaku, zielenina do dekoracji.
Przygotowanie: pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w pół plasterki. Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Ogórki i serek też w kostkę, paprykę w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do szklanej miseczki. Polać przyprawionym sosem jogurtowo-majonezowym i przybrać zieleniną.

Sałatka nowojorska

Składniki: 1/2 kg upieczonego lub ugotowanego kurczaka, średni seler, jabłko winne, 2 pomarańcze lub puszka ananasów, garść włoskich orzechów posiekanych, sok z cytryny, majonez.
Przygotowanie: seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, skropić sokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojone mięso z kurczaka, małe cząstki pomarańczy (obranej) lub ananasa i posiekane orzechy. Posolić do smaku. Sałatkę włożyć do salaterki, udekorować cząstkami pomarańczy. Majonez podać osobno z szklanym naczyniu.

Wykorzystaliśmy m.in. przepisy naszych Czytelniczek: Anny Szymańskiej z Gubina i Barbary z Iłowej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska