- To będzie prawdziwy festiwal smaków z dynią w roli głównej – mówi Marta Liberkowska, dyrektor wydziału promocji i informacji. W piątek 20 października odbędzie się bowiem V Festiwal Dyni i Chryzantemy. Na ryneczku Jerzego na gorzowskim Zamościu magistrat organizuje go wespół z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym i Zespołem Szkół Gastronomicznych.
Na ryneczek warto przyjść rano, gdy uczniowie Gastronomika, pod okiem swoich nauczycieli, którymi są najlepsi kucharze w Gorzowie, rozpoczną przyrządzanie zupy z dyni oraz dyniowego bigos.
Gotowanie rozpacznie się około godziny 9.00, natomiast degustacja rozpocznie się o 9.30.
Kucharze opowiedzą o dyni
Na ryneczku będzie można nie tylko skosztować dyniowych przysmaków, ale również posłuchać opowieści kucharzy.
- Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się przygotowywana z dni zupa. Czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich „kulinarnych sztuczek” użyć w procesie przygotowania opowiedzą w piątek kucharze z Gastronomika – mówi Marta Liberkowska.
Czytaj również:
Dynie i chryzantemy królowały na gorzowskim targowisku. Miały tu swój... festiwal!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?