Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hmm, to niebo w gębie! Tak w Gorzowie robią... zupę dyniową. Oto Festiwal Dyni i Chryzantemy

Jarosław Miłkowski
Jarosław Miłkowski
Festiwal Dyni i Chryzantemy odbywał się w Gorzowie już po raz czwarty.
Festiwal Dyni i Chryzantemy odbywał się w Gorzowie już po raz czwarty. Jarosław Miłkowski
Co można zrobić z dyni? I zupę, i krem dyniowy. W środę 19 października w ramach IV Festiwalu Dyni i Chryzantemy przygotowali je uczniowie Gastronomika wraz z dwoma szefami kuchni.

- Hmm... To było pyszne. Nie gotowałam jeszcze dyniowej zupy, dlatego przyjechałam, by wziąć na nią przepis. Teraz sama spróbuję ją ugotować. Zobaczymy, czy uda mi się zrobić ją podobnie - mówiła nam w środę 19 października Stanisława Bednarska z Bogdańca. Była pierwszą osobą, która spróbowała zupy z dyni. To potrawa, która była główną atrakcją odbywającego się na gorzowskim ryneczku Festiwalu Dyni i Chryzantemy.

Odwiedzający ryneczek mogli spróbować dwóch odmian zupy i sami zdecydować, która im bardziej smakuje. Przygotowali je uczniowie Zespołu Szkół Gastronomika wraz dwoma mistrzami kuchni - Dawidem Szkudlarkiem i Kamilem Tużnikiem.
- Zupę dyniową można przygotować na różnorakie sposoby. Od tradycyjnego kremu do zupy zawiesistej, z kawałkami warzyw - mówił nam D. Szkudlarek. Jego zespół wybrał drugie rozwiązanie.

- Najpierw przygotowaliśmy pyszny wywar na pieczonych skrzydełkach z kurczaka. To po to, by ich aromat był w zupie wyczuwalny. Głównym składnikiem zupy była natomiast dynia hokkaido. To jest wdzięczny kawałek dyni, ponieważ ją można spożywać razem ze skórą. Upiekliśmy ją, dodaliśmy do tego wywaru, dodaliśmy ziemniaka, świeże jarzyny - marchewkę, selera, pora, cebulę i odrobina śmietany, a do tego wszystkiego zmiksowane ziemniaki z dynią. Oprócz tego do całej zupy dodajemy smażoną na patelni brukselkę. To jest super dodatek na przekąskę - mówił D. Szkudlarek.

A jak zrobić krem z dyni? - Łączymy mnóstwo warzyw okopowych żeby było syto. Gotujemy do miękkości razem z naszą dynią. A gdy już warzywa są miękkie, dodajemy szczyptę soli, szczyptę pieprzu, blenderujemy na jednolitą masę i doprawiamy pod koniec solą, pieprzem i świeżym czosnkiem - zdradza sekret kremu dyniowego Kamil Tużnik. Co ciekawe, on do zupy dodaje... popcorn. - Młodzież uwielbia popcorn. On dodaje elementu chrupkości - mówi szef kuchni. Cały krem doprawiany jest oliwą koperkową.
Festiwal Dyni i Chryzantemy odbywał się już po raz czwarty. Wraz z Gastronomikiem i miastem imprezę zorganizował Gorzowski Rynek Hurtowy.

Czytaj również:
Za ile kupisz grzyby, warzywa i owoce? Ryneczek w Gorzowie |7 PAŹDZIERNIKA

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska