Placki ziemniaczane ze świeżymi ziołami wg przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa (www.kgwjanczewo.blogspot.com)
Składniki:
3 duże ziemniaki
1 mała cukinia
1 cebula
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
100 dag szynki wędzonej
po 2 gałązki świeżego estragonu
i tymianku
olej do smażenia
sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki, cebulę, cukinię opłukać, ścieramy wszystko na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojoną w malutką kosteczkę szynkę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz opłukane i posiekane nożem świeże zioła, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Więcej przepisów kulinarnych na naszym serwisie: Lubuskie Smaki
Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- ¼ szklanki wody
- 300 g serka topionego kremowego
- pieprz czarny do smaku
- ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Więcej przepisów kulinarnych na naszym serwisie: Lubuskie Smaki