5/6
Na farsz gęsi do pierogów doskonale sprawdzi się mięso z...
fot. pixabay.com

Pierogi z gęsią

Na farsz gęsi do pierogów doskonale sprawdzi się mięso z piersi lub udka, oczywiście ugotowanych wcześniej w bulionie. Przygotowane części należy zmielić i podsmażyć na patelni z dodatkiem cebuli i przypraw. Dla przykładu: na ciasto z 1 kg mąki sprawdzą się dwie piersi lub 3 duże udka. Pierogi gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

6/6
Gęś to tłuste, ale pożywne mięso. Doskonale sprawdzi się na...
fot. pixabay.com

Świąteczny rosół

Gęś to tłuste, ale pożywne mięso. Doskonale sprawdzi się na sycący rosół. Można w nim wykorzystać i łączyć wiele z podrobów - korpusy, żołądki, szyjki czy skrzydełka. Na 3 litry wody dobrze dodać kilka różnych części. Bulion składający się z mięsa, przypraw, kilku marchwi, pietruszek, selera i cebulki należy gotować m.in. 2,5 godziny na małym ogniu. W międzyczasie dobrze jest zdjąć szumowiny.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Sulechowski Przegląd Orkiestr Dętych "SPODEK" odbył się już po raz drugi

Sulechowski Przegląd Orkiestr Dętych "SPODEK" odbył się już po raz drugi

Pobiegli nad Wartą w Kołczynie. Liczył się udział, nie wynik

Pobiegli nad Wartą w Kołczynie. Liczył się udział, nie wynik

Polecamy

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Ponad 1800 gier na Nintendo Switch już od 4 zł! Rewelacyjne okazje w Nintendo eShop

Ponad 1800 gier na Nintendo Switch już od 4 zł! Rewelacyjne okazje w Nintendo eShop

Prezydent Iranu zginął w katastrofie śmigłowca - WIDEO

AKTUALIZACJA
Prezydent Iranu zginął w katastrofie śmigłowca - WIDEO