Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gorzów. Na ryneczku Jerzego ugotują dla Was zupę. Taki będzie Festiwal Dyni i Chryzantemy

Jarosław Miłkowski
Jarosław Miłkowski
Gotowanie zupy dyniowej zacznie się o 9.30. Degustacja będzie około 10.00.
Gotowanie zupy dyniowej zacznie się o 9.30. Degustacja będzie około 10.00. Magda Marszałek
Przed nami kolejna odsłona Festiwalu Dyni i Chryzantemy. Z tej okazji Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik, dwaj szefowie kuchni, staną do kulinarnego pojedynku na... zupę dyniową.

- To będzie prawdziwa bitwa na jesienne smaki! W środę 19 października na ryneczku odbędzie się coroczny Festiwal Dyni i Chryzantemy. W tym czasie do kulinarnej walki stanie dwóch wyjątkowych szefów kuchni, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik, którzy wraz z zespołem, czyli uczniami z gorzowskiego Gastronomika, ugotują zupę dyniową według własnych przepisów - mówi Marta Liberkowska, dyrektor wydziału promocji i informacji.

Czyja zupa okaże się bardziej przypadająca do gustu, a właściwie - do podniebienia, wskażą sami gorzowianie. Każdy, kto przyjdzie na ryneczek Jerzego będzie bowiem mógł być jury konkursu. Wystarczy, że zechce spróbować zupy.
- Przed każdym ze stanowisk do gotowania będą stały pojemniki do głosowania, do których degustujący będą wrzucać piłeczki, w zależności od oceny walorów smakowych dania. Wygra zupa z większą liczbą piłeczek, czyli którą lepiej ocenią mieszkańcy - mówi dyrektor Liberkowska.

Gotowanie zupy rozpocznie się o godz. 9.30, degustacja zaplanowana jest na 10.00.
Festiwal Dyni i Chryzantemy odbywa się na ryneczku Jerzego (tak potocznie nazywa się targowisko Gorzowskiego Rynku Hurtowego) od kilku lat. I co roku jest on okazją do zapatrzenia się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach. I dynie, i chryzantemy są już do kupienia.

Zupa dyniowa była gotowana na ryneczku także w zeszłym roku. Degustacja cieszyła się sporym zainteresowaniem mieszkańców.
- Znam zupę z dyni i ten smak jest podobny, ale jednak trochę inny. Bardzo dobre danie, a przede wszystkim zdrowe! - mówiła nam pani Bożena, która skosztowała przygotowanego dania.

Czytaj również:
Gorzowianie zajadali się kremem chrzanowym. Oto przepis!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska