Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gorzowianie zajadali się kremem chrzanowym. Oto przepis!

Jarosław Miłkowski
Jarosław Miłkowski
Zupę przygotowali uczniowie i nauczyciele z gorzowskiego Gastronomika.
Zupę przygotowali uczniowie i nauczyciele z gorzowskiego Gastronomika. Jarosław Miłkowski
W piątek 8 kwietnia przed południem na ryneczku Jerzego w Gorzowie można było posmakować zupy chrzanowej. Zajadało się nią kilkudziesięciu mieszkańców.

Degustacja zupy chrzanowej, a ściślej: kremu chrzanowego, była przedświąteczną akcją Gorzowskiego Rynku Hurtowego (on prowadzi popularny ryneczek Jerzego), Zespołu Szkół Gastronomicznych (to uczniowie i nauczyciele tej szkoły przygotowali zupę) oraz miasta.

Skąd właściwie wziął się pomysł na zupę chrzanową? Chrzan kojarzy się z Wielkanocą, a święta już tuż tuż. Bądą 17-18 kwietnia.
- Lubię kuchnię staropolską, ale w nowoczesnym wydaniu, więc troszkę zmieniłem przepis, który znalazłem u nas w bibliotece w szkole - mówi Kamil Tużnik, nauczyciel z Gastronomika. Lubimy, gdy coś w zupie pływa, dlatego w zupie jest element chrupkości z popcornu z kaszy gryczanej. A że jest wiosna, to za jest też dodana oliwa koperkowa, która ma zielony kolor - dodaje autor przepisu.

Przepis na zupę chrzanową

Wywar
Składniki:

  • ziele angielskie (3 szt.)
  • liść laurowy (3 szt.)
  • marchewka (2 szt.)
  • cebula (2 szt.)
  • kości wołowe (0,5 kg)
  • udko z indyka (2 szt.)
  • por (1 szt.)
  • natka pietruszki (1/2pęczka)
  • sól (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • goździki (2 szt.)
  • woda (2 l)

Wykonanie: Mięso opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą. Wstawiamy na palnik i gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy wszystkie składniki wywaru (cebulę opalamy), gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Powstały wywar przecedzamy przez sitko.

Składniki:

  • pietruszka (2 szt.)
  • seler (1 szt. mała)
  • por (biała część)
  • ziemniaki (3 szt.)
  • chrzan (korzeń do smaku)
  • śmietana 30 proc. (0,5 l)

Wykonanie: Warzywa pokrojone w cząstki przekładamy do odcedzonego wywaru. Gotujemy do miękkości, blendujemy na jednolitą konsystencję, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku.

Oliwa koperkowa
Składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml oliwa z oliwek
  • sól (szczypta)

Wykonanie: Oliwę podgrzewamy w rondelku ze szczyptą soli, koperek rozdrabniamy nożem i dodajemy do oliwy, ogrzewamy ok. 10 minut, aby uwolnić naturalne olejki eteryczne z koperku.

Za pomocą blendera miksujemy, aż do powstania gładkiej konsystencji.

Popcorn
Składniki:

  • kasza gryczana palona
  • olej rzepakowy
  • sól

Wykonanie: Rozgrzać olej, wrzucać powoli porcje kaszy, smażyć do momentu otworzenia się ziarna. Wyciągamy za pomocą metalowego sitka, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwając nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe ziarna oprószyć szczyptą soli.

Gotową zupę porcjujemy do talerza, za pomocą łyżeczki na wierzch dajemy kilka kropel oliwy koperkowej oraz kilka sztuk popcornu. Gotowe, smacznego!

Czytaj również:
Ryneczek w Gorzowie. Co można kupić na święta? Ceny warzyw, jaj i owoców |8 KWIETNIA

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska