Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowane rarytasy (przepisy)

Czytelniczka Michalina Sroczyńska
Krewetki na patyku
Krewetki na patyku Czytelniczka Michalina Sroczyńska
Poszukujecie przepisów na oryginalne potrawy z grilla? Sprawdźcie przepisy naszej Czytelniczki.
Krewetki na patyku
Krewetki na patyku Czytelniczka Michalina Sroczyńska

Krewetki na patyku
(fot. Czytelniczka Michalina Sroczyńska)

Krewtki na patykach:

Składniki:
* świeże krewetki
* sok i skórka z 1/2 limonki
* 1 łyżka oleju
* 1/2 papryczki chilli lub suszone chilli w płatkach
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* kilka plastrów limonki/cytryny
* masło (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Krewetki obieramy. Jeśli nie uda się Wam dostać świeżych krewetek, mogą być takie obgotowane, ale te można trzymać na grillu tylko chwilkę - inaczej będą jak z gumy.
Sok z limonki mieszamy z olejem, dodajemy skórkę otartą z połowy limonki, papryczkę chilli, pietruszkę i mieszamy. Do marynaty wrzucamy krewetki i odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków na zmianę z plasterkami limonki. Zawijamy w filię aluminiową, dodajemy odrobinę masła i pieczemy na grillu kilka minut (polecam co chwilę zaglądać). Gdy krewetki się zaróżowią są gotowe do jedzenia.
Ja podałam je z sałatką i sosem czosnkowym.

Sałatka idelana na piknik
Sałatka idelana na piknik Czytelniczka Michalina Sroczyńska

Sałatka idelana na piknik
(fot. Czytelniczka Michalina Sroczyńska)

Sałatka:

Składniki:
* roszponka (albo każda inna sałata, którą lubicie)
* 1 pomidor
* 1 kulka mozzarelli
* kilka rzodkiewek
* natka pietruszki
* oliwa lub olej
* ulubione suszone zioła (u mnie oregano i bazylia)
* sok z połowy cytryny
* czosnek
* sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Sałatę wrzucamy do miski. Pomidora, mozzarellę kroimy w kostkę, rzodkiewki w półplasterki i dodajemy do sałaty. Ja dodałam jeszcze pół pęczka posiekanej natki pietruszki, ale jest to opcja dla pietruszkowych maniaków ;)
W osobnej misce przygotowujemy sos. Wlewamy sok z cytryny i ubijając trzepaczką dolewamy powoli oliwę (robię to "na oko", ale oliwy będzie ok. 4 łyżek). Dodajemy ulubione zioła, drobno posiekany ząbek czosnku, odrobinę soli, pieprzu i cukru.
Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy.
Szaszłyki z kurczaka:

Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 2 cebule

Marynata nr 1:
* 3 łyżki musztardy
* pieprz
* sól (ja nie dodałam)
* suszone chilli w płatkach

Marynata nr 2:
* 3 łyżki oleju
* 2 łyżki curry
* 2 ząbki czosnku
* szczypta cynamonu
* 1/2 papryczki chilli
* 1 łyżka soku z limonki
* szczypta cukru (albo mała łyżeczka miodu)
* pieprz

Przygotowanie:
Oczyszczoną, umytą w zimnej wodze i wysuszoną pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w grube plastry (jeśli uda Wam się znaleźć małe cebulki, możecie pokroić je na ćwiartki - będzie wygodniej nabijać na patyki).
Składniki pierwszej marynaty mieszamy dokładnie. Nie dodałam soli, bo staram się jej unikać - moi mięsożercy nie marudzili, że za mało słone, więc chyba wyszło dobrze ;). Dodajemy do niej połowę kurczaka i dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
Składniki marynaty nr 2 również mieszamy. Papryczki siekamy najdrobniej jak się da, a czosnek wystarczy tylo rozgnieść nożem i dodać do marynaty. Mieszamy z nią drugą część kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków na zmianę: kurczak nr 1, cebula, kurczak nr 2. Pieczemy na grillu (na tackach lub folii aluminiowej) aż mięso lekko się przyrumieni. Pamiętajcie, żeby nie nakłuwać kurczaka w trakcie pieczenia.

Do końca maja czekamy na Wasze przepisy na dania z grilla. Wystarczy wymyślić oryginalną potrawę, przygotować ją, pstryknąć fotkę i przysłać wraz z przepisem do nas, na adres [email protected]. Wszystkie opublikujemy na portalu gazetalubuska.pl oraz na facebooku Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska