Krewetki na patyku
(fot. Czytelniczka Michalina Sroczyńska)
Krewtki na patykach:
Składniki:
* świeże krewetki
* sok i skórka z 1/2 limonki
* 1 łyżka oleju
* 1/2 papryczki chilli lub suszone chilli w płatkach
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* kilka plastrów limonki/cytryny
* masło (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krewetki obieramy. Jeśli nie uda się Wam dostać świeżych krewetek, mogą być takie obgotowane, ale te można trzymać na grillu tylko chwilkę - inaczej będą jak z gumy.
Sok z limonki mieszamy z olejem, dodajemy skórkę otartą z połowy limonki, papryczkę chilli, pietruszkę i mieszamy. Do marynaty wrzucamy krewetki i odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków na zmianę z plasterkami limonki. Zawijamy w filię aluminiową, dodajemy odrobinę masła i pieczemy na grillu kilka minut (polecam co chwilę zaglądać). Gdy krewetki się zaróżowią są gotowe do jedzenia.
Ja podałam je z sałatką i sosem czosnkowym.
Sałatka idelana na piknik
(fot. Czytelniczka Michalina Sroczyńska)
Sałatka:
Składniki:
* roszponka (albo każda inna sałata, którą lubicie)
* 1 pomidor
* 1 kulka mozzarelli
* kilka rzodkiewek
* natka pietruszki
* oliwa lub olej
* ulubione suszone zioła (u mnie oregano i bazylia)
* sok z połowy cytryny
* czosnek
* sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Sałatę wrzucamy do miski. Pomidora, mozzarellę kroimy w kostkę, rzodkiewki w półplasterki i dodajemy do sałaty. Ja dodałam jeszcze pół pęczka posiekanej natki pietruszki, ale jest to opcja dla pietruszkowych maniaków ;)
W osobnej misce przygotowujemy sos. Wlewamy sok z cytryny i ubijając trzepaczką dolewamy powoli oliwę (robię to "na oko", ale oliwy będzie ok. 4 łyżek). Dodajemy ulubione zioła, drobno posiekany ząbek czosnku, odrobinę soli, pieprzu i cukru.
Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy.
Szaszłyki z kurczaka:
Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 2 cebule
Marynata nr 1:
* 3 łyżki musztardy
* pieprz
* sól (ja nie dodałam)
* suszone chilli w płatkach
Marynata nr 2:
* 3 łyżki oleju
* 2 łyżki curry
* 2 ząbki czosnku
* szczypta cynamonu
* 1/2 papryczki chilli
* 1 łyżka soku z limonki
* szczypta cukru (albo mała łyżeczka miodu)
* pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczoną, umytą w zimnej wodze i wysuszoną pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w grube plastry (jeśli uda Wam się znaleźć małe cebulki, możecie pokroić je na ćwiartki - będzie wygodniej nabijać na patyki).
Składniki pierwszej marynaty mieszamy dokładnie. Nie dodałam soli, bo staram się jej unikać - moi mięsożercy nie marudzili, że za mało słone, więc chyba wyszło dobrze ;). Dodajemy do niej połowę kurczaka i dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
Składniki marynaty nr 2 również mieszamy. Papryczki siekamy najdrobniej jak się da, a czosnek wystarczy tylo rozgnieść nożem i dodać do marynaty. Mieszamy z nią drugą część kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków na zmianę: kurczak nr 1, cebula, kurczak nr 2. Pieczemy na grillu (na tackach lub folii aluminiowej) aż mięso lekko się przyrumieni. Pamiętajcie, żeby nie nakłuwać kurczaka w trakcie pieczenia.
Do końca maja czekamy na Wasze przepisy na dania z grilla. Wystarczy wymyślić oryginalną potrawę, przygotować ją, pstryknąć fotkę i przysłać wraz z przepisem do nas, na adres [email protected]. Wszystkie opublikujemy na portalu gazetalubuska.pl oraz na facebooku Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?