Wielbiciele grillowania powinni, oprócz tradycyjnych kiełbasek, kaszanki, karkówki, żeberek czy skrzydełek, spróbować choćby nadziewanej niespodzianki. Przepis na nią przysłała nam pani Anna z Nowej Soli, której z kolei podpowiedziała go jej koleżanka. A przy okazji pamiętajmy o grillowanych warzywach, zdrowych, kolorowych i smacznych.
Nadziewana niespodzianka
Składniki:
Przygotowanie:
1. W opłukanych i osuszonych polędwiczkach nacinamy wąskim nożem kieszonkę od grubszej strony. Ewentualnie można zrobić taki otwór po prostu palcem.
2. Rozgniatamy obrane ząbki czosnku (ich ilość zależy od tego, na ile lubimy te przyprawę; średnio należy przeznaczyć jeden mały ząbek na jedną polędwiczkę).
3. Czosnek mieszany z solą, pieprzem, olejem i nacieramy polędwiczki. Odkładamy na pół godziny.
4. Ser pleśniowy lekko rozdrabniamy i mieszamy z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
5. Do otworów w polędwiczkach wkładamy serowo-ziołową masę. Okręcamy sznurkiem, lub spinamy wykałaczkami, żeby pod wpływem wysokiej temperatury ser nie wypłynął.
6. Układamy polędwiczki na grillu i opiekamy około 10 minut z obu stron.
7. Na koniec zawijamy każdą polędwiczkę w folię aluminiową i układamy na brzegu grilla na kolejny 5-10 minut, żeby mięso doszło.
Podajemy z ciemnym pieczywem, opieczoną na grillu rozkrojoną bagietką lub z pieczonymi ziemniakami.
Swojskie hamburgery
Składniki:Przygotowanie:
1. Wołowinę wyrabiać ręką około 10 minut, aż puści kleisty sok.
2. Wymieszać mięsną masę z posiekanymi ziołami.
3. Formować zwilżonymi wodą dłońmi hamburgerowe placuszki.
4. Układać hamburgery na rozgrzanym grillu. Po opieczeniu jednej strony, obrócić na drugą, a opieczoną stronę dopiero teraz lekko posolić i popieprzyć. Potem doprawić też solą i pieprzem drugą upieczoną stronę.
Można nie dodawać posiekanych ziół do mięsa, lecz posypać nimi już upieczone hamburgery.
Szaszłyk grzybowo-cukiniowy
Składniki:Przygotowanie:
1. Grzybowe kapelusze oczyszczamy (nie należy ich myć, lecz jedynie przetrzeć wilgotną ściereczką).
2. Cukinię kroimy na krążki grubości 1 - 1,5 cm. Nie obieramy jej ze skórki.
3. Grzyby i cukinię nabijamy na przemian na szałszykowe patyczki. Oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy ze wszystkich stron kilka minut.
Można takie szaszłyki urozmaicić, dodając kawałki cebuli, papryki czy choćby bakłażana (trzeba go po pokrojeniu na plastry posolić, odłożyć na pół godziny, żeby puścił gorzki sok i dopiero nabić na szaszłykowy patyk).
Można też przyrządzić grzybowe szaszłyki w wersji mięsnej, nabijając na patyk grzyby, plastry cukini i kawałki mięsa z piersi kurczaka. Takie mięso dobrze jest najpierw odstawić na dobę, albo i dwie do lodówki w marynacie z czosnku, soli, pieprzu, oregano, soku z cytryny i oleju.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?