W skrócie:
Szukasz pomysłu na kolację lub śniadanie z jajek? Zrób pyszne, proste i bardzo pożywne jajka zapiekane z fetą i pomidorkami. To danie zachwyca smakiem i wyglądem, a jest banalnie proste do przygotowania. Najpierw wkładamy do piekarnika pomidorki, paprykę i ser feta, które pieką się razem i tworzą pyszny, kremowy sos. Być może pamiętasz viralowy przepis z tik toka na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami. Nasz sos do jajek robi się bardzo podobnie. Zamiast makaronu, na końcu dodajemy po prostu jajka i mamy wyborne, pożywne śniadanie. Idealne na leniwy poranek z rodziną. W naszej galerii zdjęć zobaczysz, jak krok po kroku przygotować pyszne śniadanie z jajek.
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami – pomysł na śniadanie z jajek
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 jaja,
150 g fety,
kilkanaście pomidorków koktajlowych,
pół żółtej papryki,
oregano,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
oliwa.
Jak zrobić jajka pieczone z fetą i pomidorkami?
Nagrzałam piekarnik do 200 stopni.
Pomidorki przekroiłam na połówki, paprykę pokroiłam na małe kawałki i umieściłam w naczyniu do zapiekania.
Na warzywach położyłam ser feta, posypałam przyprawami, polałam oliwą i wstawiłam na 15 minut do piekarnika.
Wyjęłam warzywa z serem i wymieszałam na gęsty sos. Ser powinien się rozpaść i być kremowy.
Łyżką zrobiłam cztery wgłębienia w sosie i wbiłam w nie jajka. Wstawiłam formę do piekarnika na 10 minut. Co jakiś czas sprawdzałam, czy jajka się ścięły.
Upieczone jajka wyjęłam z piekarnika, posoliłam doprawiłam pieprzem i posypałam natką pietruszki. Podawałam gorące.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?