Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grożna bakteria listeria monocytogenes w twarogu sernikowym. Producent wycofuje ten produkt z rynku

red.
Skażony bakteriami twaróg można oddać do sklepu
Skażony bakteriami twaróg można oddać do sklepu pixabay.com
To kolejne ostrzeżenie przed spożywaniem produktów, które mogą być skażone bakterią listeria monocytogenes. Poprzednie dotyczyły kiełbasy śląskiej, mrożonej kukurydzy i mrożonych warzyw na patelnię. Tym razem Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku poinformowała, że wycofuje ze sprzedaży twaróg sernikowy.

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w ramach kontroli stwierdzone zostały bakterie listeria monocytogenes w pobranej próbce twarogu sernikowego, którego producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku.

Producent wycofuje tawróg z obrotu. Każdy, kto zakupił ten produkt, może go zwrócić do sklepu.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:Produkt – „Twaróg sernikowy”
Opakowanie – 0.5 kg i 1 kg
Producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku
Numer partii: 2907185
Termin przydatności do spożycia: 29.07.2018

Zalecenia dla konsumentów:Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, a szczególnie bez obróbki termicznej.

Czytaj też: Mrożonki zagrożone bakterią Listeria monocytogenes. Producent wycofuje m.in. warzywa na patelnię

Czym jest listerioza

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Jajka skażone salmonellą trafiły do sprzedaży

Zobacz wideo: W CZYM NAJLEPIEJ ODGRZEWAĆ JEDZENIE?

Źródło:
TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska