Jajecznica
Jajecznica dla wielu osób jest podstawowym posiłkiem na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć w galerii najczęstsze błędy popełniane przy jej robieniu. Przesuwa zdjęcia gestem lub strzałką.
Złe przechowywanie jajek
Kluczem do przygotwania idealnej jajecznicy są dobrze przechowywane jajka. Błędem jest stawianie ich na drzwiach lodówki, gdzie panuje zmienna temperatura. Najlepsze miejsce to środkowa półka lodówki. Należy trzymać je w wytłaczance w chłodnym miejscu.
Zbyt wysoka temperatura smażenia
Błędem jest wylewanie rozmąconych jajek na rozgrzaną patelnię, podgrzewanie jej na wysokim ogniu. Wtedy powstają zbite, jajeczne grudy, które nieapetycznie wyglądają. Smażenie (a właściwie podgrzewanie) jajecznicy powinno zacząć się od zimnej patelni na małym palniku.
Zbyt wczesne doprawianie
Błędem jest doprawianie jajek w trakcie mieszania. Przez to jajecznica jest wodnista. Sól i pieprz powinny być dodane tuż przed podaniem.