Oto numery zakażonych partii:
- super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A. Wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL30051328, data minimalnej trwałości: 03.12.2016;
- super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A. Wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL30101312, daty minimalnej trwałości: 05.12.2016 oraz 06.12.2016;
- jaja średnie M 30 sztuk klasa jakości A, klasa wagowa M Wyprodukowane przez: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35a, 63-900 Rawicz, Polska, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL08101301, data minimalnej trwałości: 03.12.2016;
- Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie należy ich spożywać - ostrzega GIS.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3–7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Fermy Drobiu „Woźniak” wydały specjalne oświadczenie w tej sprawie:
- Informujemy, że produkty wymienione w komunikacie GiS zostały już wycofane z sieci DINO. Żadnego ze wskazanych przez GIS produktów nie ma już na półkach. Szybka reakcja była możliwa dzięki współpracy ze służbami sanitarnymi, weterynaryjnymi i partnerem handlowym. Cały czas działa nasza infolinia - 795 530 922.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?