Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka, żurek, kulebiak… Kilka ciekawych przepisów na wielkanocne dania

oprac. (vp)
Potrawy, które spożywamy w okresie wielkanocnym, niosą ze sobą symbolikę sięgającą odłegłych czasów
Potrawy, które spożywamy w okresie wielkanocnym, niosą ze sobą symbolikę sięgającą odłegłych czasów DiGiTouch
Święta już tuż-tuż. Dlatego dziś przedstawiamy kilka wielkanocnych inspiracji kulinarnych. I życzymy smacznego!

Jajka benedyktyńskie

4 jajka
4 tosty
3 łyżki octu
Mała łyżeczka soli
50g szpinaku mrożonego
200ml śmietany 30%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku

Wodę zagotować w wysokim garnku, wlać ocet i posolić. Jajka wbijać na wrzątek i gotować około 3 minut. Wyjąć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak. Zalać śmietaną, zagotować i doprawić do smaku. Polewać delikatnie jajka ułożone na tostach.

Rolmopsy ze śliwką marynowaną

4 filety śledziowe
10 szt śliwek suszonych
2 małe czerwone cebule
½ szklanki octu balsamicznego
5 łyżek cukru
2 cm korzenia imbiru
Sól i pieprz do smaku

Marynata:
1 l wody
1 szklanka octu 10%
Ziele, liść laurowy po kilka sztuk
Cukier, sól, pieprz

Śledzie namoczyć w wodzie z cytryną na około 2 godzin. Cebulę pokroić w cienkie plastry, oprószyć delikatnie solą aby skruszała. Ocet zagotować z cukrem i imbirem. Wrzucić śliwki. Pogotować chwilkę. Śliwki wyjąć i zawinąć w nie śledzie. Zalać marynatą razem z cebulą. Odstawić do zamarynowania.

Żurek rybny z kawiorem czerwonym

1 pstrąg wędzony cały
1 mała włoszczyzna
Kilka liści laurowych
6 ziarenek ziela
2 torebki żurku dowolnego
2 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu
1 cytryna
300ml śmietany 30%
2 łyżki czerwonego kawioru

Pstrąga obrać, mięso odłożyć do lodówki. Ze szkieletu, włoszczyzny, majeranku, ziela i liścia ugotować wywar. Wymieszać z bazą żurku, doprawić śmietaną, chrzanem i czosnkiem. 100ml śmietany ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Wymieszać z kawiorem. Do miseczki włożyć mięso pstrąga, zalać zupą i na wierzch układać łyżką śmietanę.

Sandacz zapiekany z miodem i pomidorami

600g fileta sandacza
4 łyżki miodu
1 pomidor bez skóry
1 mała cebula
1 cytryna
2 łyżeczki suszonej bazylii
Sól, pieprz
Folia aluminiowa

Folię pociąć na kwadraty, smarować je delikatnie miodem, posypać bazylią. Układać na nich 150g porcje sandacza oprószonego solą i pieprzem. Na wierzch ułożyć cebule pokrojoną w plastry,
2 plastry pomidora i plasterek cytryny bez skórki. Zawinąć i zapiekać przez około 20min.
w temp.180˚C. Podawać w folii.

Pascha wielkanocna

50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego
15 dag masła prawdziwego
4 żółtka
3 łyżki żelatyny
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki gęstej śmietany 30-36%
1 opakowanie cukru waniliowego (ale może być inny, ulubiony zapach, np. cytrynowy lub migdałowy)
Ulubione bakalie: rodzynki, kandyzowane owoce (np. wiśnie), suszone morele, figi, ananas lub brzoskwinie z puszki, wiórki kokosowe, orzechy

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Miękkie masło utrzeć na puch, i cały czas mieszając, dodawać ser i jajka z cukrem. Na koniec dodać bakalie. Wymieszać z żelatyną, wyłożyć do foremki. Podawać pokrojone z sosem malinowym lub czekoladowym.

Kulebiak z polędwiczki wieprzowej

1 płat ciasta francuskiego
300g polędwiczek wieprzowych
200g pieczarek
2 cebule
Kilka łyżek bułki tartej
Jajko do smarowania
Oliwa do smażenia

Pieczarki przesmażyć z cebulą i zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polędwiczkę obsmażyć krótko z każdej strony. Ciasto lekko rozwałkować, posmarować masą grzybową i ułożyć na niej polędwiczkę. Zawinąć. Piec w temp. 180˚C przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia posmarować rozkłóconym jajkiem aby zrobić kolor. Podawać z sosami mięsnymi

Łosoś Belluve z jajkiem przepiórczym

400g fileta z łososia
Sól, pieprz, cukier
Oliwa do pieczenia
8 jajek przepiórczych
200ml śmietany 12%
2 łyżki musztardy ziarnistej

Łososia wyporcjować, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec w temp.120˚C przez ok.20 minut. Ze śmietany i musztardy zrobić sos, doprawić solą, pieprzem
i cukrem. Zrobić "sadzone" z jajek, ułożyć na łososiu i podawać polane sosem musztardowym.

Rożki z szynki z musem jajecznym

12 plastrów szynki konserwowej
6 jajek na twardo
1 pęczek szczypiorku
Kilka łyżek majonezu
1l galaretki warzywnej

Jajka przetrzeć, dodać majonez i szczypiorek. Doprawić do smaku. Z szynki zwijać rożki i do środka wkładać farsz. Układać na talerzach, dekorować majonezem i warzywami, zalewać lekko tężejącą galaretką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska