Grzyby można zbierać od wiosny
Jesienią mówi się o największym urodzaju grzybów. Na niektóre gatunki warto zwrócić uwagę.
Które grzyby można mrozić?
W chłodnych warunkach przechowuje się te grzyby, które są w miarę dorodne, a ich miąższ jest zbity; są to m.in. podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki i rydze.
O tym należy pamiętać, zbierając w lesie grzyby
Leśnicy przypominają, że zbieranie grzybów jest dozwolone, ale trzeba to robić dobrze. Znalezione okazy wycina się nisko, bez uszkadzania grzybni. W trakcie wędrówki dary lasu powinny być przechowywane w wiklinowych koszach, a nie w reklamówkach lub woreczkach, jak błędnie robią niektórzy.
Gotowane czy surowe? Tak mrozi się grzyby
Większość grzybów można mrozić na surowo. Podgrzybki lub borowiki można pakować w całości lub kawałkach. Do tej grupy nie zalicza się grzybów blaszkowatych, np. kurek i rydzów. One wymagają wcześniejszej obróbki, dzięki temu nie staną się gorzkie.